ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ έπιασαν πλοίο-φάντασμα γεμάτο με ιρανικούς πυραύλους!

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι την 25η Νοεμβρίου συνελήφθη στην Αραβική Θάλασσα μικρό πλοίο άνευ σημαίας που μετέφερε μεγάλη ποσότητα όπλων, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων προηγμένων πυραύλων που το Πεντάγωνο υποστηρίζει ότι είναι ιρανικής προέλευσης.

Η τοποθεσία όπου έγινε η σύλληψη του πλοίου υποδεικνύει πως το φορτίο προοριζόταν για τους σιίτες αντάρτες Χούθι, κατά την ίδια πηγή.

«Η προκαταρκτική έρευνα υποδεικνύει πως αυτά τα τμήματα προηγμένων πυραύλων είναι ιρανικής προέλευσης», ανέφερε ο Σον Ρόμπερτσον, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πλοίο δεν είχε σημαία και η επιβίβαση των Αμερικανών στρατιωτικών σε αυτό έγινε σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου.

Η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από τη μια και το Ιράν από την άλλη δεν σταματά να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, ειδικά στα ύδατα της Μέσης Ανατολής. Η Ισλαμική Δημοκρατία τελεί υπό καθεστώς ασφυκτικών αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων από πέρυσι.

Η Ουάσινγκτον αναπτύσσει επιπλέον δυνάμεις και στρατιωτικό εξοπλισμό στην περιοχή. Οι εκατέρωθεν καταρρίψεις τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) και οι επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων νωρίτερα φέτος ενέτειναν τους φόβους πως τα δύο κράτη οδεύουν σε πόλεμο.

Το Ιράν κατηγορείται πως υποστηρίζει και εξοπλίζει τους σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, που συνεχίζουν να πολεμούν εναντίον της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ορκισμένου εχθρού της Τεχεράνης. Το Ιράν διαψεύδει ότι παρέχει οπλισμό στους Χούθι και διαβεβαιώνει ότι η υποστήριξή του στην παράταξη των ζαϊδιτών μειονοτικών είναι μόνο πολιτική.

Το Ριάντ επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015. Η κατάσταση που έχει προκαλέσει η σύρραξη στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου — όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη — έχει εξοργίσει το αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει την ανυποχώρητη υποστήριξή του προς το βασίλειο.

Η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αποστολή επιπλέον δυνάμεων στην περιοχή για να κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στο Ιράν. Ανώτερο στέλεχος του Πενταγώνου δήλωσε χθες ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η Τεχεράνη μπορεί στο εγγύς μέλλον να προχωρήσει σε επιθετικές ενέργειες στην περιοχή.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι εξετάζεται η αποστολή ενισχύσεων στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν έχουν ακόμη ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις και οι σχεδιασμοί είναι ρευστοί.

Η εφημερίδα The Wall Street Journal έγραψε χθες επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να αναπτύξει άλλους 14.000 στρατιωτικούς και δεκάδες πολεμικά πλοία στην περιοχή και ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να κάνει ανακοινώσεις μέσα στον μήνα.

Άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι το πλήρωμα του μικρού πλοίου που κατασχέθηκε παραδόθηκε στο λιμενικό σώμα και ότι τα τμήματα των πυραύλων βρίσκονται στην κατοχή των ΗΠΑ.

Βάσει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαγορεύεται στο Ιράν να προμηθεύει, να πωλεί ή να μεταφέρει όπλα εκτός χώρας άνευ ρητής έγκρισης του, ενώ στους Χούθι έχει επιβληθεί εμπάργκο όπλων.

Οι Χούθι λένε ότι απέκτησαν το οπλοστάσιό τους κατασκευάζοντάς το οι ίδιοι, καταλαμβάνοντας στρατόπεδα, ή συνεργαζόμενοι με τμήματα του υεμενίτικου στρατού που συμμάχησαν μαζί τους.

Για αρκετούς αναλυτές, στην Υεμένη διεξάγεται πόλεμος δι’ αντιπροσώπων ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη.

greece-salonika