ΔΙΕΘΝΗ

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα χωρίς νερό – Σπάνια φωτογραφία

spania-foto-niagara

Οι τρεις καταρράκτες του Νιαγάρα αποτελούν ένα από τα εντυπωσιακότερα γεωλογικά φαινόμενα στον κόσμο και από τους μεγαλύτερους καταγεγραμμένους καταρράχτες, πέφτοντας από ύψος 53 μέτρων.

Ωστόσο μία μέρα, οι καταρράχτες στέρεψαν, προκαλώντας πανικό, έστω και για λίγες ώρες στις ΗΠΑ.

Οι καταρράχτες του Νιαγάρα, βρίσκονται ανάμεσα στην Καναδική επαρχία του Οντάριο και στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται ουσιαστικά για τρεις καταρράκτες, ( Καταρράκτης Πέταλο, Αμερικάνικος Καταρράκτης και Καταρράκτης Νυφικό Πέπλο) οι οποίοι πιθανολογείται ότι δημιουργήθηκαν μετά το λιώσιμο της τελευταίας εποχής των παγετώνων και πλέον αποτελούν σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο αλλά και πηγή υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Όμως το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο, μία μέρα εξαφανίστηκε χωρίς κανένα σημάδι πανικοβάλλοντας το κοινό. Ήταν στις αρχές της Άνοιξης του 1848, όταν οι κάτοικοι των ΗΠΑ και του Καναδά που ζούσαν κοντά στους καταρράχτες διαπίστωσαν ότι ξαφνικά στην περιοχή επικρατούσε μία «ύποπτη ησυχία».

Πλησιάζοντας στους καταρράχτες, οι κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν ότι το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο είχε στερέψει. Οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες: Πολλοί πίστεψαν ότι ήταν σημάδι ότι έρχεται το τέλος του κόσμου, ενώ άλλοι έσπευσαν να περιμαζέψουν ότι πολύτιμα υλικά κρύβονταν στο βυθό, τώρα που το νερό είχε φύγει.

Η εξήγηση και η λύση του μυστηρίου, ήρθε αρκετές ώρες αργότερα: Πάγος είχε συσσωρευτεί στη λίμνη Erie στο σημείο όπου το νερό φεύγει προς τους καταρράκτες, εγκλωβίζοντας το στη λίμνη.

Το κομμάτι πάγου κράτησε το νερό για δύο ημέρες και όταν τελικά έλιωσε, οι καταρράχτες γέμισαν ξανά, ωστόσο το κοινό πρόλαβε να απαθανατίσει τη μοναδική φορά που ο Νιαγάρας στέρεψε σε ένα σπάνιο στιγμιότυπο.

Οι καταρράκτες του Νιαγάρα, σύμφωνα με apocalypsejohn.gr, σχηματίστηκαν όταν υποχώρησαν οι παγετώνες στο τέλος της περιόδου Wisconsin (τελευταία εποχή των πάγων), και το νερό από τις νεοσυσταθείσες Μεγάλες Λίμνες δημιούργησε ένα δρόμο μέσα από τους κρημνούς της περιοχής προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.