ΔΙΕΘΝΗ

Oι τελευταίοι μαχητές του ISIS αφήνουν πίσω τους καμμένη γη

Εναπομείναντες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν πυρπολήσει χιλιάδες στρέμματα σταριού και άλλων καλλιεργειών στη βορειοδυτική Συρία δημιουργώντας νέα ανθρωπιστική κρίση.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ ενώ δορυφορικές εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα από τη Συρία δείχνουν χωράφια, εκτάσεις με οπωροφόρα δένδρα και ελαιώνες να καίγονται στην περιοχή όπου ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία συριακός στρατός διεξάγει επίθεση εναντίον των ανταρτών στο τελευταίο μείζον προπύργιο τους.

«Το τελευταίο ξέσπασμα της βίας στην Ιντλίμπ και τη βόρεια Χάμα στη Συρία άφησε δεκάδες θύματα, έκαψε χιλιάδες στρέμματα ζωτικής σημασίας σοδειών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων και ανάγκασε τουλάχιστον 300.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του WFP Ερβέ Βερχούσελ.

«Σοδειές όπως κριθάρι, σιτάρι και λαχανικά έχουν καταστραφεί. Οι καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και στον αγροτικό τομέα είναι απαράδεκτες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Οι αγρότες δεν μπορούν να φθάσουν στα χωράφια τους ούτε να φροντίσουν τις σοδειές τους στη διάρκεια της συγκομιδής, καθώς οι εμπόλεμες πλευρές ανταγωνίζονται για να κερδίσουν εδάφη, δήλωσε ο Βερχούσελ.

«Το πιο σημαντικό για μας, δεν είναι αποδεκτό να κρατάς και πάλι όμηρο τον άμαχο πληθυσμό, να χρησιμοποιείς ουσιαστικά την τροφή, τη διανομή της τροφής σαν όπλο πολέμου», πρόσθεσε.