ΔΙΕΘΝΗ

Οι Τούρκοι θυμήθηκαν ότι δάνεισαν την Ολλανδία πριν… 101 χρόνια!

Το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ έδωσε στη δημοσιότητα οθωμανικά αρχεία που δείχνουν ότι πριν από 101 χρόνια το οθωμανικό κράτος είχε παραχωρήσει… χρηματική βοήθεια στην Ολλανδία.

Σύμφωνα λοιπόν με σχετικό έγγραφο, ο Σουλτάνος Μεχμέτ Ρεσάτ Χαν ο Ε’ το 1916 είχε παραχωρήσει οικονομική βοήθεια στην Ολλανδία ύστερα από μια μεγάλη πλημμύρα, κάτι που αποδεικνύει, όπως αναφέρει, πως το οθωμανικό κράτος ήταν εξαιρετικά ευαίσθητο απέναντι στην Ολλανδία στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Και μπορεί τα παραπάνω να κινούνται στα όρια της φαιδρότητας, όμως την ίδια ώρα μια απόφαση ενός δικαστηρίου δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας του Ερντογάν.

Δικαστήριο στην ανατολική Τουρκία επικύρωσε την ποινή φυλάκισης πέντε μηνών που επέβαλε πρωτόδικα δικαστήριο του Ντογκούμπεϊγιαζιτ στον συμπρόεδρο του αριστερού φιλοκουρδικού κόμματος ΗDΡ Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι ήδη στη φυλακή, γιατί τον περασμένο Μάρτιο χαρακτήρισε την τουρκική κυβέρνηση ως κυβέρνηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, ο χαρακτηρισμός αυτός «δεν μπορεί να θεωρηθεί εντός των ορίων της ελευθερίας έκφρασης» και ότι «ανοιχτά ταπεινώνει την κυβέρνηση».

Το δικαστήριο, κάνοντας και… πολιτική, υποστηρίζει στο σκεπτικό του ότι «παρόμοιοι περιορισμοί υπάρχουν και στους νόμους της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας». Ξέχασε την… Ολλανδία.