ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αντιμέτωπος με εφιαλτική αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C ο πλανήτης

Ο κόσμος βιώνει μια «κολασμένη» αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3°C, προειδοποιεί ο ΟΗΕ πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα Cop28 που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian που μεταδίδει η ΕΡΤ, η έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (Unep) διαπίστωσε ότι οι σημερινές πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι τόσο ανεπαρκείς, που θα επιτευχθεί θέρμανση 3°Cαυτόν τον αιώνα.

Τα ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν ήδη ξεπεραστεί το 2023 και οι εντεινόμενοι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες έχουν αφαιρέσει ζωές και έχουν πλήξει τα μέσα διαβίωσης σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει σημειωθεί αύξηση της θερμοκρασίας κατά μόλις 1,4°C μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες λένε ότι θα έρθουν πολύ χειρότερα αν η θερμοκρασία συνεχίσει να αυξάνεται και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο κόσμος οδεύει προς ένα «κολασμένο» μέλλον.

Η έκθεση αναφέρει ότι η εφαρμογή μελλοντικών πολιτικών που έχουν ήδη υποσχεθεί οι χώρες θα μπορούσε να μειώσει κατά 0,1°C το όριο των 3°C. Η εφαρμογή των μειώσεων των εκπομπών που έχουν υποσχεθεί οι αναπτυσσόμενες χώρες υπό τον όρο να λάβουν οικονομική και τεχνική υποστήριξη θα μείωνε την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,5°C, που εξακολουθεί να αποτελεί καταστροφικό σενάριο.

Σύμφωνα με την έκθεση, για να επιτευχθεί ο διεθνώς συμφωνημένος στόχος του 1,5°C, πρέπει να μειωθούν 22 δισ. τόνοι CO2 από το προβλεπόμενο σήμερα σύνολο το 2030. Αυτό είναι το 42% των παγκόσμιων εκπομπών και ισοδυναμεί με την παραγωγή των πέντε χειρότερων ρυπαντών του κόσμου σήμερα: Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ρωσία και Ιαπωνία.