ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Να μην αναμειχθούν στην πολιτική οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ

genikos-grammateas-ohe-gia-to-irak

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας δεν πρέπει να αναμειχθούν στην πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά το διορισμό νέου πρωθυπουργού.

«Είναι επιτακτική ανάγκη οι δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην παρέμβουν στην πολιτική διαδικασία. Ο ιρακινός λαός, το σύνολο του ιρακινού λαού, έχει ανάγκη την ασφάλεια. Παρ’ όλ’ αυτά το δηλητήριο του μίσους και της βίας εξαπλώνεται», δήλωσε ο Μπαν σε δημοσιογράφους στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπαν, όπως και οι ΗΠΑ και το Ιράν, χαιρέτισαν το διορισμό του Χαϊντάρ αλ Αμπάντι στην θέση του πρωθυπουργού του Ιράκ καλώντας τον να σχηματίσει σύντομα μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι «βαθύτατα συγκλονισμένος» από τις «βάρβαρες ενέργειες» των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Μπαν απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να φθάσει βοήθεια στους χιλιάδες ανθρώπους που καταδιώκουν οι τζιχαντιστές.