ΔΙΕΘΝΗ

Ολική «εκκαθάριση» από τον Σουλτάνο – Αυτά είναι τα 130 ΜΜΕ που κλείνει ο Ερντογάν

Ξεφεύγει το πράγμα στην Τουρκία καθώς οι διώξεις του τούρκου Προέδρου δεν έχουν σταματημό και αγγίζουν όλο το φάσμα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της χώρας.

 

 

Όπως έγινε γνωστό χθες βράδυ η κυβέρνηση έκλεισε τρία πρακτορεία ειδήσεων μεταξύ αυτών και το CIHAN, 16 τηλεοπτικούς σταθμούς, 23 ραδιοφωνικούς σταθμούς και 45 εφημερίδες μεταξύ αυτών και τη "Ζαμάν".

Είναι χαρακτηριστικό πως η κυβέρνηση της Τουρκίας πριν από μερικούς μήνες σε μια πρωτοφανή παρέμβαση είχε "ξηλώσει" τους πάντες από την εφημερίδα "Ζαμάν" και είχε αλλάξει και την γραμμή της εφημερίδας που έως τότε "χτυπούσε" ανηλεώς τα έργα και τις ημέρες του σουλτάνου Ερντογάν.

Σύμφωνα με το CNN Turk συνολικά θα κλείσουν 130 ΜΜΕ. Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση αποστρατεύει περί τα 1.684 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Χθες βράδυ προσήχθησαν ο Αλί Μπουλάτς και Μουμτζαζέρ Τούρκονε, πολύ γνωστά ονόματα που αρθρογραφούσαν στην εφημερίδα «Ζαμάν».

Σχεδιασμένες από πριν οι εκκαθαρίσεις

 

Ο Ερντογάν πάντως φαίνεται να είχε έτοιμες τις λίστες εκκαθαρίσεων πολύ νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, το γεγονός αυτό φαίνεται να αποτέλεσε και την αιτία του πραξικοπήματος καθώς ορισμένα «στοιχεία» του στρατού πληροφορήθηκαν τις επικείμενες διώξεις και οργάνωσαν την στάση της 15ης Ιουλίου.

Ο Αλμπαϊράκ αποκάλυψε ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS) επρόκειτο να συγκληθεί εντός του καλοκαιριού για να απομακρύνει από το στράτευμα όλους τους αξιωματικούς που θεωρούνται ύποπτοι για δεσμούς με τον Γκιουλέν.

«Οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. που συμμετείχαν στα δίκτυα του Γκιουλέν) είχαν ανακαλυφθεί και λίστες (με ονόματα) είχαν σταλεί στα αρμόδια υπουργεία. Όταν (οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί) κατάλαβαν τι θα γινόταν, πήραν την τελική τους απόφαση» υποστήριξε ο Αλμπαϊράκ.

Ουρητήριο το πατρικό του Γκιουλέν

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το πατρικό σπίτι του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ανθρώπου που ο Ερντογάν κατηγορεί ότι υποκίνησε το πραξικόπημα, θα μετατραπεί σε δημόσιες τουαλέτες, ύστερα από αίτημα των κατοίκων του χωριού! Το πατρικό του Γκιουλέν βρίσκεται στην επαρχία Ερζουρούμ,