ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκε ο 63ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Άγκυρα

Λιγότερο από 2 ώρες κράτησε ο 63ος γύρος των διερευνητικών διαπραγματεύσεων που αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών ξεκίνησε στις 11 το πρωί και αφού συνομίλησαν στη συνέχεια παρακάθισαν σε γεύμα εκτός υπουργείου. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να αναχωρήσει για την Αθήνα απόψε.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να εκδοθεί επίσης γραπτή ανακοίνωση, που θα αναφέρει τη διεξαγωγή των συνομιλιών και θα προαναγγέλλει τον επόμενο γύρο στην Ελλάδα, πιθανότατα σε 6 μήνες.

Πρόκειται για τον 3ο γύρο διερευνητικών επαφών που διεξάγεται φέτος.

Οι συνομιλίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και συζητούνται ευαίσθητα θέματα εθνικής πολιτικής των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά οι συνομιλίες αφορούν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε Αιγαίο και ανατ. Μεσόγειο, ωστόσο η τουρκική πλευρά επιμένει ότι στο τραπέζι τίθενται όλα τα θέματα, μέχρι και αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, η κυριαρχία ορισμένων εξ αυτών καθώς και η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΙΓΜΑ σήμερα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος υπό το βάρος των γεγονότων στην ανατ. Μεσόγειο και τη σκληρή ρητορική εκατέρωθεν.

Οι πηγές ανέφεραν ότι στη σημερινή συνάντηση, διατυπώθηκαν πάλι οι θέσεις των δύο πλευρών και διατήρησαν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και διαλόγου, ώστε να μην επέλθει νέα απόσταση που δύσκολα καλύπτεται.

Η πολιτική ανάλυση στην Τουρκία υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσουν περαιτέρω οι συνομιλίες από καμία πλευρά και ειδικά μέχρι να οριστεί καγκελάριος στη Γερμανία, την ηγέτιδα της Ευρώπης, «ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πολύ μικρό κίνητρο να προχωρήσει σε αποτελεσματικότερες συνομιλίες με την Ελλάδα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Άγκελα Μέρκελ προσωπικά ήταν εκείνη που ωθούσε τον Ερντογάν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ανατ. Μεσόγειο.