ΔΙΕΘΝΗ

Ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος συνομιλιών ΗΠΑ και Ιράν για τα πυρηνικά

Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Ομάν, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιράν συζήτησαν για το ταχύτατα αναπτυσσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, λίγες ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες και έλαβαν χώρα υπό την μεσολάβηση του Ομάν, που έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκαΐ, επιβεβαίωσε τη διάρκεια, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος εξετάζεται το χρονοδιάγραμμα του επόμενου γύρου.

Ο Μπαγκαΐ χαρακτήρισε τις συνομιλίες «δύσκολες αλλά χρήσιμες», ενώ Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας ανώνυμα τόνισε πως «υπήρξε συμφωνία για τη συνέχιση των συνομιλιών με επίκεντρο τα τεχνικά ζητήματα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η αμερικανική πλευρά είναι «ενθαρρυμένη» από τα αποτελέσματα των επαφών και αναμένει με ενδιαφέρον την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν στον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση ορισμένων από τις αυστηρές οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει με αεροπορικά πλήγματα κατά του Ιράν, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ενώ η Τεχεράνη συνεχίζει να απειλεί με πυρηνικό εξοπλισμό, βασιζόμενη στα αυξημένα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου.

Ανυποχώρητη στάση του Ιράν για τον εμπλουτισμό

Το Ιράν έχει καταστήσει σαφές ότι ο εμπλουτισμός ουρανίου αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το καθεστώς του, με τον Γουίτκοφ να στέλνει μικτά μηνύματα για το θέμα. Σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση, αρχικά άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν θα μπορούσε να συνεχίσει τον εμπλουτισμό στο 3,67%, για να αλλάξει στάση αργότερα, επιμένοντας ότι κάθε εμπλουτισμός πρέπει να σταματήσει.

«Ένα πρόγραμμα εμπλουτισμού δεν μπορεί ποτέ ξανά να υπάρξει στο Ιράν» δήλωσε ο Γουίτκοφ σε συνέντευξή του.

Ο Αραγτσί, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι ο εμπλουτισμός αποτελεί εθνικό δικαίωμα του ιρανικού λαού και δεν είναι διαπραγματεύσιμος. «Το αίμα των επιστημόνων μας έχει χυθεί για αυτόν τον σκοπό», δήλωσε πριν αναχωρήσει για το Ομάν, τονίζοντας ότι αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες εθνικές τιμές του Ιράν.

Αβεβαιότητα παρά τις συνομιλίες

Σύμφωνα με τη Washington Post, παρά την αισιοδοξία ορισμένων πλευρών, η επίτευξη συμφωνίας παραμένει αβέβαιη. Το Ιράν έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όρια του 2015 για εμπλουτισμό, φτάνοντας σε καθαρότητα 60%, πλησιάζοντας τα επίπεδα που απαιτούνται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα, με τον Τραμπ να έχει θέσει προθεσμία δύο μηνών για συμφωνία, μετά από επιστολή του προς τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, στις 5 Μαρτίου.