ΔΙΕΘΝΗ

Ωμή παρέμβαση Κομισιόν στην Ελληνική Δικαιοσύνη για το ΤΑΙΠΕΔ – Οι διώξεις που άναψαν φωτιές!

Ωμή παρέμβαση στην ελληνική Δικαιοσύνη κάνει η Κομισιόν στον απόηχο της κλήσης σε απολογία στον ανακριτή Διαφθοράς έξι μελών (οι 3 είναι Ευρωπαίοι και είχαν διοριστεί από το Euroworking Group) του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ για την κατηγορία της απιστίας.

 

 

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ούτε λίγο ούτε πολύ τόνισε πως πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους ασυλία για τους Ευρωπαίους υπαλλήλους!

Όπως τόνισε ο ίδιος, είναι ανάγκη «να απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, κάποιων εξασφαλίσεων».

Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι για την Κομισιόν «πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας για όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη».

Έσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός στις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όσον αφορά, πάντως, το καινούργιο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και το αίτημα του Eurogroup οι Ευρωπαίοι υπάλληλοι να απολαμβάνουν κάποιου είδους ασυλίας, ο κ. Σχοινάς δεν θέλησε να σχολιάσει σημεία του ελληνικού προγράμματος, τα οποία –όπως είπε- βρίσκονται σε εξέλιξη.

Βρυξέλλες: Κανένας Ευρωπαίος υπάλληλος δεν θα θέλει να έρθει στην Ελλάδα!

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκαλύπτει πως στις Βρυξέλλες υπάρχει έντονη ανησυχία για το γεγονός καθώς εάν δεν διευθετηθεί με κάποιο τρόπο το ζήτημα, κανένα στέλεχος των ευρωπαϊκών οργάνων δεν θα επιθυμεί να αποσταλεί στην Ελλάδα για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Όπως τόνισε, «το Eurogroup ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον».

Γιατί παραπέμπονται οι έξι εμπειρογνώμονες

Οι έξι εμπειρογνώμονες κλήθηκαν σε απολογία ενώπιον του ανακριτή με την κατηγορία της απιστίας ε τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που αφορά τη «μη επωφελή αξιοποίηση» 28 ακινήτων.

Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά τα 28 ακίνητα (5 των υπουργείων Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟΥ και πέντε κτίρια της Αστυνομίας) που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και τη λειτουργική μίσθωσή τους (το -λεγόμενο- sale and lease back) για 20 χρόνια.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014. Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ.