ΔΙΕΘΝΗ

Ομπάμα – Μέρκελ: Η επιστροφή στην εποχή πριν την παγκοσμιοποίηση δεν είναι πλέον δυνατή

Κοινό κάλεσμα υπέρ μίας κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, που θα βασίζεται όμως στην ελεύθερη αγορά και το διεθνές εμπόριο απευθύνουν με κοινό άρθρο τους πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε μία ξεκάθαρη απόρριψη των προεκλογικών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ περί επιστροφής σε ένα καθεστώς προστατευτισμού και μεγαλύτερου απομονωτισμού.

Γράφοντας στο οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche, οι δύο ηγέτες επισημαίνουν ότι «η επιστροφή στην εποχή πριν την παγκοσμιοποίηση δεν είναι πλέον δυνατή» και ότι «το μέλλον είναι ήδη εδώ».

Ομπάμα και Μέρκελ διαμηνύουν ότι Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία είναι πιο δυνατές όταν συνεργάζονται, κι όχι όταν απομονώνονται, και επισημαίνουν πως οι δύο χώρες μπορούν να πλάσουν την παγκοσμιοποίηση με έναν τρόπο που «συνάδει με τις αξίες και τα ιδεώδη μας».

«Έχουμε υποχρέωση προς τις επιχειρήσεις μας και τους πολίτες μας – για την ακρίβεια προς ολόκληρη την διεθνή κοινότητα – να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας», αναφέρουν οι δύο ηγέτες. «Για να το πούμε απλά, είμαστε πιο δυνατοί όταν εργαζόμαστε μαζί».

Το περιεχόμενο του άρθρου απηχεί σε μεγάλο βαθμό σχόλια που έκανε ο κ. Ομπάμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, όταν ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η οργή κατά της παγκοσμιοποίησης από μερίδα του πληθυσμού που «αισθάνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο του μέλλοντός της».

Αν και οι δύο ηγέτες δεν αναφέρουν ονομαστικά τον κ. Τραμπ. στέλνουν σειρά μηνυμάτων κατά των ξενοφοβικών θέσεων που έχει υιοθετήσει , ειδικά όσον αφορά την προσφυγική κρίση και την προστασία του κλίματος της Γης.

«Ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια μας υποχρεώνει να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια για εκατομμύρια πρόσφυγες παγκοσμίως, διότι ότι πως η πραγματική δύναμη των αξιών μας μετράται από το πώς συμπεριφερόμαστε στους πιο αδύναμους και τους πιο ευάλωτους».

Όσον αφορά το κλίμα, υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία του Παρισιού, την οποία ο κ. Τραμπ έχει αμφισβητήσει, «προσφέρει στον κόσμο το πλαίσιο για την από κοινού προστασία του πλανήτη μας».