ΔΙΕΘΝΗ

Ομπάμα: Να είναι ενωτικός ο Τραμπ

«Είμαστε όλοι πρώτα Αμερικανοί, όχι Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εκλογών, απευθυνόμενος στους Αμερικανούς πολίτες, ενώ στάθηκε στην ανάγκη μιας ομαλής μετάβασης, παρόλο που, όπως παραδέχθηκε, «δεν είναι μυστικό ότι έχουμε σημαντικές διαφορές με τον Ντόναλντ Τραμπ».

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται μια αίσθηση ενότητας, εκφράζοντας την ελπίδα να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση ο κ. Τραμπ, ενώ επεσήμανε ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, προκειμένου ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να είναι επιτυχημένος. «Πλέον, τασσόμαστε όλοι υπέρ της επιτυχίας του να ενώσει και να οδηγήσει τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι προσκάλεσε αύριο Πέμπτη στον Λευκό Οίκο τον κ. Τραμπ για «μια ομαλή μετάβαση». Όπως είπε, και ο ίδιος είχε διαφορετική προσέγγιση με τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους, αλλά το 2009 εξασφαλίστηκε αυτή η ομαλή συνέχεια.

«Η προεδρία και η αντιπροεδρία είναι μεγαλύτερη από όλους από εμάς. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για μία πετυχημένη μετάβαση», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι «η ειρηνική μετάβαση αποτελεί ορόσημο της Δημοκρατίας μας». Προς αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε ότι άκουσε τηλεφωνικά τις παρατηρήσεις του κ. Τραμπ.

Αναφερόμενος στην ηττημένη των εκλογών, Χίλαρι Κλίντον, είπε ότι δεν θα μπορούσε να είμαι περισσότερο περήφανος για εκείνη.