ΔΙΕΘΝΗ

Ομπρέλα πολέμου κατά του Ισλαμικού Κράτους – Και ο Καναδάς θα συμμετέχει στις αεροπορικές επιδρομές

kanadas-aeroporikes-epidromes-sto-islamiko-kratow

Η βουλή του Καναδά ενέκρινε επίσημα την Τρίτη τη συμμετοχή της χώρας για τους επόμενους έξι μήνες, στο διεθνή συνασπισμό που εκτελεί αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Το σχέδιο του συντηρητικού πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ εγκρίθηκε με 157 ψήφους υπέρ (134 ψήφισαν κατά).

Η αντιπολίτευση του κεντροδεξιού Φιλελεύθερου Κόμματος και του αριστερού Νέο-Δημοκρατικού Κόμματος είχε προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα ότι θα αντιταχθεί σε αυτή τη στρατιωτική επέμβαση, την πρώτη για το καναδικό στρατό από την συμμετοχή της χώρας στις αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη το 2011, που οδήγησαν στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων στρατευμάτων και έτσι η καναδική συμμετοχή στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους θα περιλαμβάνει έξι μαχητικά αεροσκάφη F-18, καθώς επίσης αεροσκάφη ανεφοδιασμού και παρακολούθησης. Σύμφωνα με τον Καναδό πρωθυπουργό η αποστολή της χώρας του στο διεθνή συνασπισμό θα αποτελείται από 600 στρατιώτες μεταξύ των οποίων και 69 στρατιωτικοί σύμβουλοι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της Globe and Mail η εμπλοκή του Καναδά στις αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών υποστηρίζεται από το 64% των Καναδών, έναντι 36% που την αποδοκιμάζουν.

Ο διεθνής συνασπισμός που ενισχύθηκε ήδη από την Παρασκευή με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών της Αυστραλίας περιλαμβάνει το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο που μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και πέντε αραβικές χώρες-συμμάχους, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Μπαχρέιν εκτελούν διαδοχικές αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων και στόχων των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο