ΔΙΕΘΝΗ

Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας

Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, ορκίστηκε την Πέμπτη ενώπιον του κοινοβουλίου της χώρας, παρουσία των μελών της απερχόμενης κυβέρνησης, του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και των υπολοίπων μελών της Βουλής
Ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρώην πιλότος της βουλγαρικής πολεμικής αεροπορίας σε ρωσικής κατασκευής μαχητικά «Μινγκ 29» ο Ράντεφ προτάθηκε και υποστηρίχθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, θεωρείται φιλορώσος και αντικαθιστά τον ευρωπαϊστή, Ρόσεν Πλεβενλίεφ ο οποίος είχε εκλεγεί ως επιλογή του συντηρητικού κόμματος του Μ.Μπορίσοφ.

Κατά την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς της Σόφιας, ο νέος Πρόεδρος αναφέρθηκε τόσο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ όσο και στην Ρωσία. «Σήμερα η Βουλγαρία είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η προσχώρηση στους δύο αυτούς οργανισμούς αποτελεί στρατηγική επιλογή της χώρας που δεν πρέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση" είπε σπεύδοντας να υπογραμμίσει πως "η βουλγαρική εξωτερική πολιτική πρέπει να σχεδιάζεται εδώ στη χώρα και να την υπερασπιζόμαστε στο εξωτερικό και όχι το αντίθετο».

Σημείωσε επίσης ότι η κρίση στις σχέσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία είναι ξεκάθαρη, αλλά η ενίσχυση των αντιπαραθέσεων μεταξύ τους δεν αποτελεί τρόπο επίλυσής της. Διαρκούσης της προεκλογικής του εκστρατείας, ο κ. Ράντεφ πάντως είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, άποψη αντίθετη με την επίσημη στάση της βουλγαρικής κυβέρνησης και της ΕΕ.