ΔΙΕΘΝΗ

Όταν γίνει η επίσκεψη Τζόν Κέρι στην Κύπρο θα έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις λύσης

tzon-keri-kupros

Ο Τζον Κέρι θα επισκεφθεί την Κύπρο μόνο αν υπάρξουν εξελίξεις, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος τόνισε ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι για τις ΗΠΑ θέμα προτεραιότητας.

Σε δηλώσεις του από την έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε: «Πρώτα πρώτα όταν δείτε την επίσκεψη Κέρι να πραγματοποιείται σημαίνει ότι δημιουργήθηκαν κάποιες σημαντικές προϋποθέσεις». «Άρα», συμπλήρωσε, «αν έχουν δημιουργηθούν αυτές οι ενθαρρυντικές προϋποθέσεις, θα τις ωθήσει ακόμα περισσότερο η επίσκεψη».

Ερωτηθείς αν με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι πιθανόν οι Αμερικανοί να θέλουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις, απάντησε πως κατάλαβε «ότι θα έρθει αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημείωσε εξάλλου πως οι ΗΠΑ «λένε πως θα ενεργοποιηθούν». «Τώρα», πρόσθεσε, «δεν θέλουν να υποσκελίσουν την αποστολή του κ. Άιντε. Άρα, ο πρωταγωνιστής θα είναι ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε κι αυτοί θα ενισχύουν το ρόλο του».

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες η επίλυση του κυπριακού καθίσταται θέμα προτεραιότητας, σε συνάρτηση με όλες τις υπόλοιπες εξελίξεις στη περιοχή μας, όπου η Κύπρος απέδειξε ότι μπορεί να αποτελεί ένα νησί σταθερότητας, το οποίο έχουν γεωστρατηγική ανάγκη για την ειρήνευση στη γενικότερη περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πάντως πως «παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο αν η Τουρκία είναι διατεθειμένη να δεχθεί μια λύση που να γίνεται αποδεκτή» από την Κύπρο.

Στη συνέχεια, εξέφρασε αμφιβολία για το αν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «πιέζεται ή επηρεάζεται», ωστόσο -όπως είπε- είναι «προς το συμφέρον» της Τουρκίας η συνεργασία με τις ΗΠΑ και φαίνεται ότι στο τέλος «επιδιώκει να την έχει».

«Νομίζω, αυτή τη στιγμή, επιδιώκει και η Τουρκία τη συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Έχει επενδύσει στην περιοχή σε πάρα πολλούς τομείς και έχει αποτύχει. Στη Λιβύη, στην Αίγυπτο με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, στη Χαμάς, στη Συρία. Έχει αποτύχει. Κι αυτή η αποτυχία της την υποχρεώνει να αναδιπλωθεί» εκτίμησε ο κ. Κασουλίδης.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν θέλει απλά κάποια επιτυχία, αλλά θέλει να στραφεί ξανά προς την Ε.Ε. και επομένως αντιλαμβάνεται ότι ένα από τα προβλήματα και προσκόμματα στο δρόμο της είναι το ανοικτό Κυπριακό».

Πηγή: ΑΜΠΕ