ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ξεκίνησε το δημοψήφισμα για την προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών στη Ρωσία

Άρχισε χθες, Παρασκευή, η ψηφοφορία στο πλαίσιο των δημοψηφισμάτων της Ρωσίας για την προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, που τελούν υπό την πλήρη ή μερική κατοχή των ρωσικών δυνάμεων. Το Κίεβο καταδίκασε κατηγορηματικά τις ψηφοφορίες αυτές, όπως και η Ουάσινγκτον, η οποία δεσμεύτηκε για «ταχεία και αυστηρή απάντηση» στη Ρωσία.

Χθες, Παρασκευή, το βράδυ σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον υπόλοιπο κόσμο να καταδικάσει αυτά τα “ψευδο-δημοψηφίσματα”, όπως τα χαρακτήρισε.

“Ο κόσμος θα αντιδράσει με την μεγαλύτερη δικαιοσύνη στα ψευδο-δημοψηφίσματα” και αυτά “θα καταδικαστούν κατηγορηματικά”, υπογράμμισε.

Απηχώντας τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ “θα συνεργαστούν με τους συμμάχους και εταίρους (τους) για να επιβάλουν γρήγορα και αυστηρά επιπρόσθετα οικονομικά μέτρα στη Ρωσία” αν αυτή προσαρτήσει εδάφη της Ουκρανίας.

“Τα δημοψηφίσματα της Ρωσίας είναι απάτη, ψευδές πρόσχημα για να προσπαθήσουν να προσαρτήσουν δια της βίας τμήματα της Ουκρανίας”, κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει ήδη επιβάλει πολλές δέσμες οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων στις ρωσικές αρχές.

Παράλληλα σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι χώρες της G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία) κάλεσαν “όλες τις χώρες να απορρίψουν κατηγορηματικά αυτά τα πλασματικά δημοψηφίσματα”, τα οποία συνιστούν “πλάνη” και “δεν έχουν ούτε νομική ισχύ ούτε νομιμότητα”.

Χωρίς να προχωρήσει στην καταδίκη των δημοψηφισμάτων, η Κίνα, ο πιο στενός εταίρος της Μόσχας, ζήτησε από την πλευρά της τον σεβασμό της “εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών”.

Την ίδια ώρα η επιστράτευση εκατοντάδων χιλιάδων εφέδρων συνεχιζόταν στη Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να ανακόψει την προέλαση του ουκρανικού στρατού, ο οποίος, ενισχυμένος μετά τις παραδόσεις δυτικών όπλων, διεκδίκησε κι άλλα εδαφικά κέρδη χθες.

Ο Ζελένσκι κάλεσε όλους τους Ουκρανούς που βρίσκονται σε εδάφη που τελούν υπό ρωσική κατοχή “να κρυφτούν για να γλιτώσουν από την ρωσική επιστράτευση” κι αν δεν μπορούν να ξεφύγουν “να σαμποτάρουν κάθε δραστηριότητα του εχθρού”.

Από πλευράς ΟΗΕ, επιτροπή έρευνας του διεθνούς οργανισμού διαπίστωσε χθες ότι “έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία”, αναφέροντας κυρίως τους ρωσικούς βομβαρδισμούς ζωνών αμάχων, εκτελέσεις, βασανιστήρια, κακομεταχείριση, όπως και σεξουαλική βία.