ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιος συναγερμός για την πνευμονία SARS! Ακόμα ένας νεκρός στην Κίνα – Κρούσματα και σε Νότια Κορέα Ταϊλάνδη Ιαπωνία

Ανησυχία στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα προκαλεί η εμφάνιση του κοροναϊού ο οποίος προκαλεί συμπτώματα πνευμονίας, οδηγώντας ανθρώπους στον θάνατο, στην Κίνα.
Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε και τρίτο θάνατο από την πνευμονία SARS, η οποία έχει αρχίσει να επεκτείνεται στην Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη και δεν υπάρχει αντιβιωτικό που να αναστρέφει τη δράση της.
Δεκάδες άτομα στην Κίνα είτε νοσηλεύονται, είτε έχουν τεθεί σε καραντίνα, σε μία προσπάθεια να ανακοπεί η εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού.


Οι παγκόσμιες υγειονομικές υπηρεσίες, πάντως, έχουν λάβει κάθε δυνατό μέτρο, ώστε ο ιός να παραμείνει εντός των συνόρων της Κίνας και να μην εξαπλωθεί μέσω των ανθρώπινων μετακινήσεων σε άλλα μέρη, παρ΄ ότι ήδη εμφανίστηκαν κρούσματα σε γειτονικές χώρες.
Στη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κοροναϊός, καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο 136 κρούσματα, άλλα δύο εντοπίστηκαν στο Πεκίνο — για πρώτη φορά — και ένα στη Σεντζέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.
Ο εορτασμός για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, που συνοδεύεται από μία εβδομάδα αργίας, ξεκινά την 24η Ιανουαρίου και πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν με την ευκαιρία στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή στο εξωτερικό.
Ως χθες βράδυ, στη Βουχάν είχαν καταγραφεί με βάση τα δεδομένα των υγειονομικών αρχών συνολικά 198 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων των τριών θανατηφόρων. 170 από τους ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ 25 θεραπεύτηκαν, σύμφωνα με τη δημοτική επιτροπή υγείας της Βουχάν.
Εκτός Κίνας, έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα στην Ταϊλάνδη και ένα στην Ιαπωνία. Και στις τρεις περιπτώσεις, πρόκειται για ανθρώπους που είτε είναι από τη Βουχάν είτε επισκέφθηκαν την πόλη.


Επίσης, οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού.
Σύμφωνα με τις νοτιοκορεάτικες υγειονομικές αρχές, η ασθενής είναι μια 35χρονη Κινέζα η οποία αφίχθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Ιντσόν την Κυριακή. Τέθηκε σε απομόνωση με την άφιξή της στη χώρα διότι εμφάνιζε συμπτώματα, ιδίως υψηλό πυρετό, διευκρίνισαν τα κορεατικά Κέντρα στο δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.