ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιος συναγερμός: Πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας με βόμβα υδρογόνου

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου, το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στο πυρηνικό της πρόγραμμα.

 

Η βόμβα αυτή ήταν ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
"Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών", που κυβερνάει τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά από τον εντοπισμό νωρίτερα σήμερα ενός σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.
Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας αυτής, στην οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Συναγερμός στη Σεούλ

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας μετά την ανακοίνωση για επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ, θα ενταθεί η παρακολούθηση των κινήσεων των Βορειοκορεατών, ενώ γίνεται λόγος για “σοβαρή πρόκληση” για την παγκόσμια ειρήνη.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός πως η Πρόεδρος της χώρας, Παρκ Γκεούν Χίε, θα προήδρευε συνεδρίασης του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας.

Ουάσιγκτον: Δεν επιβεβαιώνουμε αλλά… 

Δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής ο Λευκός Οίκος να επιβεβαιώσει εάν πράγματι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή βόμβας υδρογόνου όπως ανακοίνωσε επισήμως το καθεστώς ωστόσο καταδίκασε την παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσε την Πιονγιάνγκ να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, δήλωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να προστατεύει και να υπερασπίζεται τους συμμάχους της, δηλαδή τη Νότια Κορέα, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει η ανάλογη απάντηση στις προκλήσεις των Βορειοκορεατών.

Αντιδρά και η Κίνα στην πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιανγκ

Μια δοκιμή πυρηνικής βόμβας από τη Βόρεια Κορέα έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης, μετέδωσε σήμερα το Νέα Κίνα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας αυτής.

Το πρακτορείο σημείωσε επίσης ότι οποιαδήποτε πρακτική διαταράσσει τη σταθερότητα στη βορειοανατολική Ασία είναι «ανεπιθύμητη και απερίσκεπτη».

Τα σχόλια του πρακτορείου Νέα Κίνα δεν συνιστούν επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ότι αντανακλούν την επίσημη σκέψη στη χώρα.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει σήμερα το πρωί σύνοδο για να συζητήσει σχετικά με την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας για την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής, δήλωσαν διπλωμάτες του Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις που έκαναν στο Ρόιτερς, οι διπλωμάτες, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, σημείωσαν ότι η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα γίνει μάλλον στις 18:00 ώρα Ελλάδος.

Ένας διπλωμάτης διευκρίνισε ότι η σύνοδος αυτή θα γίνει πιθανώς κεκλεισμένων των θυρών.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί σε τι είδους ενέργειες, αν προχωρήσει σε κάποιες, σχεδιάζει να προβεί το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.