ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιος συναγερμός! Σε ποια χώρα παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η ιλαρά – Δεκάδες θάνατοι

Παγκόσμια ανησυχία έχει αρχίσει να προκαλεί η έξαρση της ιλαράς στη Σαμόα, το μικρό νησιωτικό κράτος του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου πλέον κλείνουν τα σχολεία κι επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί στα ταξίδια ενόψει της περιόδου των εορτών του τέλους της χρονιάς, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων εξαιτίας της επιδημίας ιλαράς ξεπέρασε τους 50 νεκρούς, που στην πλειονότητά τους είναι μικρά παιδιά!

Η ασθένεια, που γνωρίζει νέα έξαρση στην υφήλιο, πλήττει από τα μέσα του Οκτωβρίου έναν πληθυσμό ιδιαίτερα ευάλωτο, αφού σε εμβολιασμό είχε υποβληθεί μόλις το 31% του πληθυσμού όταν κηρυσσόταν η επιδημία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων υπερδεκαπλασιάστηκε, στους 53 νεκρούς, ενώ έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 3.700 κρούσματα ιλαράς στον βαθιά πληθυσμό της χώρας, που αριθμεί περίπου 200.000 μέλη.

«Όλα τα σχολεία έκλεισαν, οι εθνικές εξετάσεις αναβλήθηκαν», δήλωσε ο αιδεσιμότατος Βαβατάου Ταουφάο, γενικός γραμματέας της ιεράς συνέλευσης των χριστιανικών εκκλησιών στη Σαμόα. «Κάνουμε ακόμη λειτουργίες στις εκκλησίες αλλά αν τα πράγματα επιδεινωθούν, θα πρέπει να τις σταματήσουμε τελείως — και είναι σχεδόν Χριστούγεννα», είπε το στέλεχος αυτό της εκκλησιαστικής ιεραρχίας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

48 από τα 53 θύματα ήταν τεσσάρων ετών ή ακόμη μικρότερα, σύμφωνα με τα νεότερα κυβερνητικά στοιχεία.

Τα κρούσματα ιλαράς βρίσκονται σε άνοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμη και σε πλούσια κράτη όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, καθώς οι γονείς επιλέγουν τα παιδιά τους να μην εμβολιάζονται επικαλούμενοι τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, τις φιλοσοφικές προσεγγίσεις τους αλλά και τους φόβους τους — που οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα καταρρίψει — πως τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν αυτισμό.

Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει τον Οκτώβριο ότι καταγράφεται επάνοδος των επιδημιών ιλαράς, που είχε χαρακτηρίσει καταστροφική, με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί κατά 300% μόνο μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2019. Τα κρούσματα ανέρχονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2006, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

Τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι στη Σαμόα συνεχίζουν να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, με πέντε νεκρούς μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.