ΔΙΕΘΝΗ

Πάϊατ για κυπριακή ΑΟΖ: Οι ΗΠΑ έχουν πλήρη προσοχή στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Μετά την επίθεση που δέχθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, κ.Τζέφρι Πάϊατ, στην πρεσβευτική κατοικία, προχώρησε σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνεδρίου που συμμετέχει και στο οποίο

δίνουν το παρών, τόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, όσο και ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χριστοδούλου και ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Μπλιούμης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την επίθεση, ο Τζέφρι Πάϊατ δήλωσε ότι «είναι ευγνώμων για τα μηνύματα συμπαράστασης που έχει δεχτεί. Υπάρχει πολύ μπογιά στην πρεσβεία και είναι χαρούμενος που θα ξαναβαφτεί ο τοίχος τον τοίχο, ωστόσο ο χουλιγκανισμός κάνει κακό σε ό,τι ελκυστικό υπάρχει στην Αθήνα όπως ο τουρισμός κλπ».

Τι είπε ο Πάϊατ για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Στην συνέχεια, σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, ο Αμερικανός πρέσβης έστειλε μήνυμα λέγοντας ότι:

«Αρχικά, οι ΗΠΑ έχουν στραμμένη όλη την προσοχή στην τριμερή Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ. Αυτό υπογραμμίστηκε και από την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο.

Σε αυτό το πλαίσιο οι σχέσεις μας με τους τρεις δημοκράτες εταίρους μας είναι πολύ σημαντική. Είδατε την πολύ γρήγορη και άμεση απάντηση της κυβέρνησης μου για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών.

Η μακροπρόθεσμη επιθυμία μας η ενέργεια να γίνει οδηγός για μια win – win συμφωνία, δηλαδή οι ενεργειακοί πόροι να μοιραστούν στις δυο κοινότητες».

Στην συνέχεια, ο Πάϊατ σχολίασε και τον ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τις ραγδαίες αλλαγές στον συσχετισμό ισχύος που λαμβάνουν χώρα λέγοντας ότι:

«Είναι πολύ σημαντικό ο κ. Τσίπρας να ταξιδέψει στην Άγκυρα, αφού στο τέλος της ημέρας η Τουρκία είναι μέλος του NATO. Έχετε έχετε δει στη διάρκεια των ετών ότι ζούμε σε έναν κόσμο ραγδαίων αλλαγών και θα ήταν παραπλανητικό αν έλεγα ότι υπάρχει ακόμη ένα σχέδιο Μάρσαλ τώρα».

onalert.gr