ΔΙΕΘΝΗ

Πάλι στην αγωνία η Βρετανία! Τα βρήκαν για παράταση αλλά όχι για τις εκλογές!

Ο Μπόρις Τζόνσον υπέστη νέα ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, καθώς απορρίφθηκε το αίτημά του για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Όπως αναμενόταν, η πρόταση δεν κατάφερε να πάρει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, κάτι που χρειαζόταν τη στήριξη των Εργατικών. Ο Τζόνσον εξασφάλισε 299 «ναι» και 70 «όχι» έναντι 434 βουλευτών στο σύνολο.

Η συνεδρίαση έγινε λίγο αφότου ανακοινώθηκε η αποδοχή του Τζόνσον για παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, αλλά και η επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τουσκ.

Η λύση που βλέπει πλέον, ο Μπόρις Τζόνσον, είναι η αλλαγή της νομοθεσίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν καταθέτει τα όπλα και ως απάντηση στο «όχι» της Βουλής των Κοινοτήτων, θα φέρει νομοσχέδιο για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, το οποίο δεν θα απαιτεί τα 2/3 των ψήφων της Βουλής.

Πάντως, από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε ότι οι Εργατικοί θα μελετήσουν και θα το εξετάσουν λεπτομερώς. Όπως είπε, το κόμμα του θέλουν ξεκάθαρη δήλωση ότι το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία είναι έξω από το τραπέζι.

Είναι η τρίτη φορά που ο Τζόνσον δεν καταφέρνει να περάσει την πρότασή του για πρόωρες εκλογές από τη Βουλή.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες τις ψήφους των οποίων θα χρειαστεί ο Τζόνσον για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει ζητούν, ωστόσο, οι εκλογές να γίνουν στις 9 Δεκεμβρίου και όχι στις 12 του μήνα, μια ημερομηνία στην οποία αρκετά πανεπιστήμια θα έχουν διακόψει την λειτουργία τους για τα Χριστούγεννα.