ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας: Είναι πόλεμος συμφερόντων και όχι θρησκευτικός

«Δεν ζούμε έναν θρησκευτικό πόλεμο, αλλά έναν πόλεμο συμφερόντων» δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος λίγο πριν φτάσει στην Κρακοβία της Πολωνίας, όπου πραγματοποιείται η φετινή καθολική «Ημέρα των Νέων».

Λίγες ώρες μετά το νέο χτύπημα σε ιερό ναό στη Γαλλία με θύμα έναν κληρικό, ο Ποντίφικας είπε σε δημοσιογράφους στη διάρκεια της πτήσης του, ότι πρόκειται για έναν πόλεμο που γίνεται «για τα χρήματα, τους φυσικούς πόρους, για την εξουσία επί των λαών» και συνέχισε: «Πρέπει να πούμε την αλήθεια: ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο διότι έχασε την ειρήνη. Όλοι μας, όλες οι θρησκείες επιθυμούμε την ειρήνη. Το καταλάβατε;»

Ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε, επίσης, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος του εξέφρασε τηλεφωνικά την αλληλεγγύη του, «σαν ένας αδελφός», μετά την επίθεση σε καθολική εκκλησία στην Νορμανδία.

Η επίθεση με θύμα έναν 85χρονο ιερέα στη Νορμανδία ενέτεινε τους φόβους για την επίσκεψη του Πάπα στην Πολωνία. Οι πολωνικές Αρχές δηλώνουν ότι δεκάδες χιλιάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας θα βρίσκονται στους δρόμους στη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα που θα διαρκέσει πέντε ημέρες.