ΔΙΕΘΝΗ

Παραιτήθηκε ο ειδικός σύμβουλος του Τραμπ για το Μεσανατολικό

Την παραίτησή του από τη θέση του ειδικού συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό ανακοίνωσε ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, που είχε αναλάβει την κατάρτιση ειρηνευτικού σχεδίου για την περιοχή.

Ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο ειρήνευσης ως «συμφωνία του αιώνα». Ωστόσο, δεν πρόκειται να παρουσιαστεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, που είναι προγραμματισμένες για τις 17 Σεπτεμβρίου.

Ο Γκρίνμπλατ αναφέρει στην ανακοίνωση παραίτησης ότι ήταν «προνόμιο ζωής» να εργαστεί στον Λευκό Οίκο. Πρώην δικηγόρος του Τραμπ, ο Γκρίμπλατ είχε ενταχθεί στην ομάδα συμβούλων του στις αρχές του 2017, όμως από την αρχή είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να παραμείνει μόνον δύο χρόνια. Πηγές του Λευκού Οίκου ανέφεραν ότι επιθυμεί να επιστρέψει στη σύζυγο και τα έξι παιδιά του που δεν μετακόμισαν μαζί του αλλά έμειναν στο σπίτι της οικογένειας στο Νιου Τζέρσι.

Το έργο του, στο πλευρό του Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρού και συμβούλου του Τραμπ, ήταν να προτείνει λύσεις για τον τερματισμό μιας σύρραξης δεκαετιών.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Γκρίνμπλατ θα παραδώσει μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του στον βοηθό του Κούσνερ, τον 30χρονο Άβι Μπέρκοβιτς. Ο Μπράιαν Χουκ, ο επικεφαλής της ομάδας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Ιράν, θα αναλάβει επίσης καινούριο ρόλο με αυξημένες αρμοδιότητες.

Στην ανακοίνωσή του ο Γκρίνμπλατ τόνισε ότι είναι ευγνώμων που μετείχε σε μια ομάδα με σκοπό να συντάξει «ένα όραμα για την ειρήνη» το οποίο «έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή εκατομμυρίων Ισραηλινών, Παλαιστινίων και άλλων στην περιοχή».