ΔΙΕΘΝΗ

Πειραματικό φάρμακο σε ασθενείς στη Λιβερία – Η Κένυα κλείνει τα σύνορά της λόγω ‘Εμπολα

empola-kleinoyn-ta-synora

Η Κένυα επιβάλλει ταξιδιωτική απαγόρευση για τους πολίτες που προέρχονται από περιοχές της Δυτικής Αφρικής οι οποίες έχουν πληγεί από την επιδημία του ιού Eμπολα, ανακοίνωσε το Yπουργείο Υγείας στο Ναϊρόμπι.

Η άρνηση εισόδου στο έδαφος της Κένυας θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη και θα αφορά επιβάτες πτήσεων που ταξιδεύουν από τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα, με στόχο είτε να παραμείνουν στο έδαφος της Κένυας, είτε να επιβιβαστούν σε άλλες πτήσεις για να μεταβούν σε άλλες περιοχές της ανατολικής Αφρικής.

Το διεθνές αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι είναι ένα κομβικό σημείο καθώς συνδέει τα αεροπορικά ταξίδια σε όλη την αφρικανική ήπειρο. Εν τω μεταξύ η εταιρεία Airline Kenya Airways ακύρωσε όλες τις προγραμματισμένες για την Τρίτη αεροπορικές πτήσεις προς τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Στην Κένυα έως τώρα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του ιού `Eμπολα ανέφερε το τοπικό υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 2.127 κρούσματα και 1.145 θάνατοι είχαν αναφερθεί εξ αιτίας του ιού στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε.

Στη Νιγηρία ο Yπουργός Υγείας Ονιεμπούτσι Τσουκού δήλωσε το Σάββατο στους δημοσιογράφους ότι άλλοι τέσσερις άνθρωποι πέθαναν από τον ιό , δώδεκα έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, ενώ συνολικά 189 ασθενείς είναι υπό παρακολούθηση στο Λάγος και έξι στην πόλη Ενούγκου στα νότιο-ανατολικά της χώρας.

Πειραματικό φάρμακο σε ασθενείς στη Λιβερία

Οι υγειονομικές αρχές της Λιβερίας χορήγησαν σε τρεις γιατρούς που έχουν μολυνθεί από το θανατηφόρο ιό `Εμπολα τρεις δόσεις του πειραματικού φαρμάκου ZMapp, ανέφεραν στο πρακτορείο Ρόιτερς δυο νοσοκομειακές πηγές στην πρωτεύουσα της χώρας Μονρόβια.

Η Λιβερία που είναι η χώρα της Δυτικής Αφρικής με το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τον ιό καθώς μετρά 413 νεκρούς έλαβε τις τρεις δόσεις του σπάνιου ορού με μια ειδική αποστολή αυτή την εβδομάδα. Δύο γιατροί από τη Λιβερία και ένας από τη Νιγηρία είναι οι πρώτοι αφρικανοί που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη πειραματική θεραπεία.

Το φάρμακο έχει ήδη χορηγηθεί σε δύο Αμερικανούς που εργάζονται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε έναν Ισπανό ιεραπόστολο. Ολοι τους εργάζονταν σε νοσοκομεία της Λιβερίας. Η υγεία των δυο αμερικανών βελτιώθηκε μετά τη χορήγηση του πειραματικού φαρμάκου όμως ο Ισπανός ιεραπόστολος κατέληξε.

” Επί του παρόντος χορηγείται θεραπεία με το πειραματικό φάρμακο λμπολα ZMapp σε τρεις γιατρούς. Η θεραπεία ξεκίνησε την Πέμπτη το βράδυ” είπε ο δρ Μπίλ Τζόνσον , επικεφαλής ιατρός του `Τζον Φ Κένεντι` ιατρικού κέντρου στη Μονρόβια, όπου υπηρετούσαν οι δυο από τους τρεις γιατρούς πριν προσβληθούν από το θανατηφόρο ιό.

Ο οργανισμός υγείας των Ηνωμένων Εθνών έχει αναφέρει ότι έχουν παραχθεί μόνο 10 έως 12 δόσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου και αυτό εγείρει σοβαρά ηθικά ζητήματα σχετικά με το ποιος ασθενής θα πρέπει να έχει προτεραιότητα στη χορήγηση του ορού.

Ταυτόχρονα η εμφανής βελτίωση στην κατάσταση των δύο Αμερικανών εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη προκαλεί κύμα λαϊκής απαίτησης ώστε το πειραματικό φάρμακο να διατεθεί και σε Αφρικανούς ασθενείς ενώ ήδη έχει δημιουργηθεί μια ομάδα υποστήριξης του αιτήματος αυτού στο Twitter, στον λογαριασμό #giveustheserum.

Πηγή: ikypros.com