ΔΙΕΘΝΗ

«Περιμένω να έρθουν να με σκοτώσουν», η δραματική δήλωση της Αφγανής δημάρχου!

Μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, η αφγανική πρωτεύουσα αδειάζει όχι μόνο από ξένους διπλωμάτες αλλά και από κατοίκους της, που επιχειρούν να δραπετεύσουν θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή τους.

Η 29χρονη Ζαρίφα Γκαφάρι, η νεότερη γυναίκα δήμαρχος στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι περιμένει τη σύλληψη και εκτέλεσή της από τους Ταλιμπάν.

«Κάθομαι εδώ και περιμένω να έρθουν. Δεν υπάρχει κανείς να βοηθήσει εμένα ή την οικογένειά μου, θα έρθουν για ανθρώπους σαν εμένα και θα με σκοτώσουν», δήλωσε στο βρετανικό inews.

Η Ζαρίφα Γκαφάρι, γεννημένη το 1992, είναι Αφγανή δικηγόρος, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακτιβίστρια, πολιτικός και επιχειρηματίας.

Από τον Νοέμβριο του 2019 είναι η δήμαρχος του Μαϊντάν Σαχρ, πρωτεύουσας της επαρχίας Βαρντάκ του Αφγανιστάν.

Η Ζαρίφα Γκαφάρι είναι γνωστή για τις προσπάθειές της για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν.

Επιλέχθηκε ως «Διεθνής Γυναίκα Θάρρους» το 2020 από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και διορίστηκε επίσημα ως δήμαρχος του Μαϊντάν Σαχρ τον Ιούλιο του 2018 από τον πρόεδρο Ασράφ Γκάνι.

Ωστόσο, η θητεία της ως δημάρχου καθυστέρησε για διάστημα εννέα μηνών λόγω παρέμβασης άλλων ισχυρών πολιτικών.

Την πρώτη της μέρα ως δήμαρχος, αντιμετώπισε παρενόχληση από μια ομάδα ανδρών που έσπασαν το γραφείο της και την προειδοποίησαν να παραιτηθεί από τη θέση.

Αντιμετώπισε επίσης απειλές θανάτου από τους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ως δημάρχου.

Τον Οκτώβριο του 2019 δήλωνε είναι πεπεισμένη ότι θα την δολοφονήσουν οι ισλαμιστές: «Ξέρω ότι θα με δολοφονήσουν, αλλά δεν τους φοβάμαι αυτούς!», δήλωνε με θάρρος στους New York Times.