ΔΙΕΘΝΗ

Περνίλε Βέρμουντ: Και η Δανία έχει τη… Λεπέν της!

Μπορεί η Δανία να θεωρείται μία από τις πιο «προοδευτικές» χώρες της Ευρώπης, όμως με την άνοδο των συντηρητικών, ξενοφοβικών και ακροδεξιών ιδεών, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από αυτή τη χώρα άτομα με παρόμοιες ιδέες. Για του λόγου το αληθές, παρουσιάζεται η Περνίλε Βέρμουντ, που φιλοδοξεί να αυξήσει τα ποσοστά της, ως η… Μαρίν Λεπέν της Δανίας!

Η 41χρονη Βέρμουντ, με το κόμμα της Nye Borgerlige (Νέα Δεξιά), θέλει να κατέβει στις επόμενες εκλογές της Δανίας με μια σκληρή αντι-ισλαμική, αντιμεταναστευτική και φιλελεύθερη οικονομικά ατζέντα, με στόχο τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της Δανίας του ακροδεξιού, ευρωσκεπτικιστικού Δανικού Λαϊκού Κόμματος (DPP).

Η Περνίλε Βέρμουντ είναι διαζευγμένη, μητέρα τριών παιδιών, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, με καταγωγή από το Σνέκερστεν, ένα προάστιο της Κοπεγχάγης. Μπήκε στην πολιτική το 2009, όταν εξελέγη δημοτική σύμβουλος στο Χέλσινγκορ, με το συνδυασμό του DPP. Το 2011 έκανε ένα διάλειμμα από τις πολιτικές βλέψεις της, λόγω του διαζυγίου, με το στόχο πως «έπρεπε να βάλει την οικογένειά της ξανά σε σωστή τροχιά». Τα παιδιά της είναι και τα τρία αγόρια σε ηλικίες μεταξύ 6 και 12 ετών.

Η Βέρμουντ, η οποία στις προηγούμενες εκλογές δεν είχε καταφέρει να εκλεγεί βουλευτής του DPP, είναι ξεκάθαρη όσο αφορά την αντιμεταναστευτική κατεύθυνση του κόμματός της, καθώς θέλει την απαγόρευση της μαντίλας σε δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία, τη χορήγηση ασύλου μόνο σε πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μέσω του προγράμματος επανεγκατάστασης του ΟΗΕ και οι οποίοι έχουν εξασφαλίσει ήδη εργασία και τον περιορισμό της χορήγησης υπηκοότητας μόνο σε όσους «συμβάλουν θετικά» στην κοινωνία.

«Όποιος δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τον εαυτό του, μπορεί να βρει άλλο μέρος να πάει», είπε η Βέρμουντ.

Η Βέρμουντ θέλει τη Δανία εκτός ΕΕ, εκτός της συνθήκης του ΟΗΕ που αναγνωρίζει το καθεστώς πρόσφυγα. Το Nye Borgerlige έχει σήμερα 3.000 μέλη, έχει συλλέξει 20.109 υπογραφές για να κατέβει στις εκλογές του 2019 (ή όποτε γίνουν) και οι δημοσκοπήσεις θέλουν το ποσοστό του να κυμαίνεται από 2,6% μέχρι 4,5%, κάτι που σημαίνει ότι το κόμμα θα είναι σίγουρα εντός Κοινοβουλίου, αφού το όριο είναι 2%. Αυτό φυσικά έχει θορυβήσει ιδιαίτερα το DPP, το οποίο αναμένεται να χάσει σημαντικό μέρος της εκλογικής του δύναμης.