ΔΙΕΘΝΗ

Ποια είναι η πιθανή διάδοχος της Μέρκελ

H Ανγκελα Μέρκελ δεν θα είναι υποψήφια για την προεδρία του CDU, στην εκλογή που θα γίνει την Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου, στο Αμβούργο. Η 56χρονη Annegret Kramp-Karrenbauer, είναι η μόνη γυναίκα που θα διεκδικήσει την διαδοχή της.

Η γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ, εκλεκτή της Μέρκελ και ο πρώην βουλευτής του CDU, Φρίντριχ Μερτς, εκλεκτός του Σόιμπλε, δίνουν μάχη στήθος με στήθος.

Η 56χρονη πολιτικός, χαμηλών τόνων, χωρίς κανένα σκάνδαλο στο ενεργητικό της, με το προσωνύμιο ΑΚΚ -επειδή το όνομά της είναι δύσκολο να το προφέρει κανείς ακόμη και στην Γερμανία- αναμένεται στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, στο Συνέδριο του CDU να εκλεγεί απέναντι στον Φρίντριχ Μερτς και τον Γιενς Σπαν, αφού εμφανίζει τώρα ένα μικρό προβάδισμα.

«Η Ανγκελα Μέρκελ την βλέπει ήδη σαν διάδοχό της», όπως εξηγεί η καθηγήτρια ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Sarre, Maude Williams.

Πιο μετριοπαθής από τους ανταγωνιστές της, «με πιο προχωρημένες θέσεις στα κοινωνικά θέματα από την Ανγκελα Μέρκελ», είναι άγνωστη στην παγκόσμια σκηνή. Αλλά όπως η Μέρκελ που όλοι είχαν υποτιμήσει στο CDU και στην οποία κανείς δεν στοιχημάτιζε, έτσι και η ΑΚΚ μπορεί να κάνει την έκπληξη.

Η ΑΚΚ όλο το προηγούμενο διάστημα έκανε τον γύρο της Γερμανίας για «να ακούσει τους πολίτες» με στόχο να δώσει την αίσθηση μιας προσβάσιμης πολιτικού, κοντά στο λαό. Υπηρέτησε σε πολλά πόστα στη Sarre, το μικρότερο από τα γερμανικά Länder. Γεννήθηκε εκεί σε μια οικογένεια έξι παιδιών, παντρεύτηκε στα 22 χρόνια της και έκανε τρία παιδιά. Σε ηλικία 38 ετών στην Sarre η ΑΚΚ έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Εσωτερικών και μετέπειτα Παιδείας και Εργασίας.

Εγκατέλειψε την Sarre για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2018 όταν εξελέγη γραμματέας του CDU και μετακόμισε στο Βερολίνο. Καθολική, αντιτάχθηκε στον γάμο των ομοφυλοφίλων, αλλά στήριξε την Μέρκελ για το μεταναστευτικό. Την αποκαλούν «μίνι Μέρκελ» και είναι αλήθεια ότι μοιάζουν και εμφανισιακά.

Σπούδασε Νομική και Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Sarre, αλλά δεν διακρίθηκε επαγγελματικά, την απορρόφησε η πολιτική.
Το Ινστιτούτο Forsa αποκάλυψε πρόσφατα δημοσκόπηση που την δείχνει φαβορί για την διαδοχή της Μέρκελ. Πιο συντηρητική από την γερμανίδα καγκελάριο στα κοινωνικά θέματα, παρότι τοποθετείται στην «αριστερή» πτέρυγα του CDU, η ΑΚΚ υπερασπίζεται την αύξηση φορολόγησης στο 53% στους πλούσιους, ενώ το SPD και οι Πράσινοι προτείνουν 19%.