ΔΙΕΘΝΗ

Ποιο είναι σήμερα το τιμώμενο πρόσωπο του Google Doodle

Το σημερινό Google Doodle τιμάει τον Edmond Rostand, έναν νεορομαντικό Γάλλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα.

Γεννημένος την 1η Απριλίου του 1868 σε μια νότια πόλη-λιμάνι, τη Μασσαλία, ο Ροστάν μεγάλωσε σε μια πλούσια και καλλιεργημένη οικογένεια. Ο πατέρας του, ποιητής και οικονομολόγος, ήταν μέλος επιστημονικών εταιρειών όπως η Académie de Marseille και το Institute de France.

Ως νεαρός ενήλικας, ο Ροστάν φοίτησε στο Collège Stanislas στο Παρίσι, όπου σπούδασε λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία. Όταν ήταν 20 ετών, είχε ολοκληρώσει το πρώτο του θεατρικό έργο, μια μονόπρακτη κωμωδία με τίτλο Le Gant Rouge. Το έργο παρουσιάστηκε στο θέατρο Cluny το 1888. Παρόλο που το πρώτο έργο του Ροστάν δεν έτυχε μεγάλης απήχησης, αυτό δεν τον αποθάρρυνε από το να συνεχίσει να γράφει.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ροστάν δημιούργησε το πρώτο του επιτυχημένο έργο, το Les Romanesques, το οποίο ήταν μια παρωδία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας του Σαίξπηρ. Το σατιρικό έργο ακολουθεί δύο οικογένειες που προσποιούνται μια βεντέτα για να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ερωτευτούν. Όταν έκανε πρεμιέρα το 1894, έβαλε τον Ροστάν στο χάρτη. Το Les Romanesques έγινε τόσο δημοφιλές -ακόμη και εκτός Γαλλίας- ώστε αργότερα διασκευάστηκε στο The Fantasticks, το μακροβιότερο μιούζικαλ στον κόσμο.

Τρία χρόνια μετά το Les Romanesques, ο Ροστάν δημιούργησε το πιο αγαπημένο του έργο, τον Συρανό ντε Μπερζεράκ, το 1897. Ο συναισθηματικός ήρωας του έργου -που μαστίζεται από ένα ερωτικό τρίγωνο- συνέχισε να συμβολίζει το πνεύμα των Γάλλων. Μέχρι σήμερα, ο Συρανό ντε Μπερζεράκ παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή έργα στη Γαλλία και οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αναζητούν σύγχρονες εκδοχές αυτής της ιστορίας.

Το σημερινό έργο τέχνης του Google Doodle γιορτάζει τη λογοτεχνική ευφυΐα του Ροστάν. Περισσότερο από έναν αιώνα αργότερα, οι αξιαγάπητες ιστορίες του συνεχίζουν να παίζονται και να βρίσκουν απήχηση στους απελπισμένους ρομαντικούς σε όλο τον κόσμο. Σαν σήμερα το 1901, ο Ροστάν εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (l’Académie Française).