ΔΙΕΘΝΗ

Ποιους κολοσσούς επιστρατεύει ο Τραμπ για να κατασκευάσουν αναπνευστήρες

Πρόκειται για τις εταιρείες General Electric, Hill-Rom, Medtronic, ResMed, Royal Philips και Vyaire Medical, με την General Electric, αλλά και την Ford να έχουν ήδη προαναγγείλει πως ξεκινούν την κατασκευή αναπνευστήρων.

Το διάταγμα αφορά στη διευκόλυνση των βιομηχανιών για την κατασκευή αναπνευστήρων, τις οποίες εδώ και μέρες πιέζει ο Αμερικανός πρόεδρος ώστε να ξεκινήσουν να τις κατασκευάζουν.

«Είμαι ευγνώμων σε αυτούς και στους άλλους εγχώριους κατασκευαστές που θα αυξήσουν την παραγωγή αναπνευστήρων σε αυτή τη δύσκολη στιγμή. Η σημερινή εντολή θα σώσει ζωές, με την άρση των εμποδίων στην αλυσίδα εφοδιασμού που απειλούν την ταχεία παραγωγή αναπνευστήρων» δήλωσε ο Τραμπ που επικαλέστηκε τον νόμο του 1950 για την αμυντική παραγωγή, που έδινε στον πρόεδρο ευρείες εξουσίες να κατευθύνει την εργασία και το κεφάλαιο προς τις εθνικές αμυντικές ανάγκες.

Στο μεταξύ ο Τραμπ, πιθανότατα και εντός της ημέρας, θα ζητήσει από τους Αμερικανούς πολίτες να φορούν όλοι τους μάσκα. Την ώρα που 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κάνει ήδη αιτήσεις για να μπουν στο ταμείο ανεργίας, η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους τους πολίτες να φορούν υποχρεωτικά μάσκα όταν βγαίνουν σε ανοιχτό χώρο με κόσμο, όπως σε μαγαζιά για αγορές, καθώς φοβούνται πως υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που μπορεί να έχουν τον ιό και να είναι ασυμπτωματικοί.

Αυτό αναμένεται να γίνει μετά από πιέσεις του Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης Ασθενειών, που έχει εκφράσει την ανησυχία του για τον αριθμό των ασυμπτωματικών στον κορωνοϊό. Ως τώρα έλεγαν πως δεν υπήρχε λόγος να φορούν μάσκα αν δεν έχουν συμπτώματα, όμως με τους αριθμούς να αυξάνονται ραγδαία, ζητούν από την κυβέρνηση και τους πολίτες, να λάβουν ακόμη πιο δραστικά μέτρα.