ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τζόνσον στο Κίεβο – Η συνάντηση με τον Ζελένσκι

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε σήμερα αιφνιδιαστικά το Κίεβο ενώ προχώρησε σε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ο Αντρίι Σίμπιγκα, αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής προεδρίας.

«Η Μεγάλη Βρετανία ηγείται της στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, του αντιπολεμικού συνασπισμού, των κυρώσεων κατά του Ρώσου επιτιθέμενου», έγραψε ο Σίμπιγκα στο Facebook, αναρτώντας μια φωτογραφία που δείχνει τους δύο ηγέτες να συζητούν.

Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πρώτος ηγέτης χώρας του G7 που επισκέπτεται την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι λεπτομέρειες της συνάντησης δεν είχαν δημοσιοποιηθεί πριν από τη δημοσίευση της εικόνας. Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν από τους πρώτους που μοιράστηκαν την εικόνα, γράφοντας: «Έκπληξη», με ένα emoji που κλείνει το μάτι.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail, πάντως, «ένας εκπρόσωπος του Νο 10 ¦επίσημη κατοικία και εκτελεστικό γραφείο πρωθυπουργού) δήλωσε αργότερα ότι ο πρωθυπουργός αξιοποιεί την επίσκεψη για να παρουσιάσει ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας. Χθες, ο κ. Τζόνσον ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα στείλει όπλα αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών στην Ουκρανία».

«Ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στην Ουκρανία για να συναντήσει προσωπικά τον πρόεδρο Ζελένσκι, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ουκρανικό λαό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. «Θα συζητήσουν τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Ουκρανία και ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας».

Μετά από την συνάντηση, ο Μπόρις Τζόνσον τουιτάρισε τα εξής: «Σήμερα συνάντησα τον φίλο μου πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο, σε μίοα ένδειξη της αταλάντευτης υποστήριξής μας στον ουκρανικό λαό. Ετοιμάζουμε ένα νέο πακέτο οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας, που είναι η απόδειξη της δέσμευσής μας στον αγώνα της χώρας του ενάντια στην βάρβαρη ρωσική εισβολή»