ΔΙΕΘΝΗ

Πόσο πιθανό είναι να πέσει αστεροειδής στη Γη;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και η NASA συνεργάζονται σε μια νέα διαστημική αποστολή που θα εξετάσει αν είναι δυνατόν να εκτραπεί ένας αστεροειδής από την πορεία του αν βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη Γη, ρίχνοντας ένα μικρό διαστημικό σκάφος πάνω του.

 

Ενας μικρός αστεροειδής θα μπορούσε να εξαφανίσει μια ολόκληρη πόλη, ενώ ένας μεγαλύτερος θα μπορούσε να σημάνει το τέλος για όλους μας. Είναι μια απειλή για την οποία είμαστε ενήμεροι και οι επιστήμονες με τους μηχανικούς εργάζονται για να βρουν μια λύση.

Ανάμεσά τους ο κορυφαίος ειδικός Πατρίκ Μισέλ του“CNRS”, από το Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής. «Μερικοί από αυτούς είναι επικίνδυνοι, γιατί αν και οι περισσότεροι βρίσκονται μεταξύ του Άρη και του Δία, σε αυτό που ονομάζουμε ζώνη των αστεροειδών, υπάρχουν μερικοί που έχουν μια πορεία που διασχίζει την τροχιά της Γης. Και αυτοί αποτελούν απειλή».

Είναι μια απειλή που είναι περιορισμένη – μια σημαντική σύγκρουση αστεροειδούς που συμβαίνει μόνο κάθε δέκα χιλιάδες χρόνια ή και περισσότερα- αλλά είναι μια απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Η αποστολή AIDA

Με αυτή τη διαφαινόμενη απειλή, οι διαστημικές υπηρεσίες του κόσμου ανέλαβαν δράση. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και η NASA σχεδιάζουν να δοκιμάσουν κάτι για πρώτη φορά σε ένα κοινό πρόγραμμα που ονομάζεται AIDA: "Είναι μια αποστολή όπου σχεδιάζουμε να δοκιμάσουμε μια τεχνική απόκρουσης εν κινήσει,να δούμε αν μπορούμε να εκτρέψουμε αστεροειδείς. Αυτός είναι ο κύριος στόχος της διεθνούς συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστηματος και της NASA" λέει  στο Euronews o διευθυντής του προγράμματος ΑΙΜ της NASA, Ιαν Καρνέλι.

Η αποστολή αποτελείται από δύο σκέλη: Ο ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα εκτοξεύσει το διαστημικό σκάφος ΑΙΜ το 2020 για να συναντήσει το διπλό αστεροειδές σύστημα Διδυμος και να εκτελέσει σειρά μετρήσεων. Ύστερα απο έξι μήνες η ΝΑSΑ θα εκτοξεύσει το διαστημικό σκάφος DART το οποίο θα συγκρουστεί με το μικρότερο σκέλος του διπλού αστεροειδούς την ώρα που το ΑΙΜ θα καταγράφει το φαντασμαγορικό θέαμα.

Ο Πατρίκ Μισέλ, εμπειρογνώμονας στους αστεροειδείς υπογραμμίζει ότι αυτή η αποστολή είναι ένα πραγματικό πείραμα. "Έχουμε κάνει προσομοιώσεις, αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε αν μπορούμε να εκτρέψουμε έναν αστεροειδή. Η αντίδραση ενός αντικειμένου σε μια σύγκρουση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη εσωτερική δομή του. Χάρη στο διαστημικό σκάφος AIM θα ξέρουμε ακριβώς από τι είναι κατασκευασμένο αυτό το αντικείμενο.Κατόπιν μπορούμε να επικυρώσουμε όλες τις ψηφιακές προσομοιώσεις των συγκρούσεων και να ερμηνεύσουμε καλύτερα τα αποτελέσματά τους».

Οι ερευνητές ελπίζουν, ότι η συνέχεια, θα είναι μια ολόκληρη σειρά από αποστολές εκτροπής αστεροειδών, τελειοποιώντας την τεχνική έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν εμφανιστεί μια πραγματική απειλή στον ορίζοντα.