ΔΙΕΘΝΗ

«Πρέπει να υποκρίνονται…»: Τι δήλωσε για τις σχέσεις Μακρόν-Ερντογάν σύμβουλος του Γάλλου Προέδρου

Στις διαφορές μεταξύ Γαλλίας Τουρκίας σε επίπεδο διπλωματίας αλλά και κουλτούρας αναφέρεται ο Ζιλ Κεπέλ, ειδικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, Όπως είπε οι προσωπικές σχέσεις Μακρόν Ερντογάν είναι κακές, αλλά μερικές φορές, τα συμφέροντα επιβάλλουν στους δύο ηγέτες να προσποιούνται.

Ο Ζιλ Κεπέλ τονίζει, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι το πραγματικό διακύβευμα σήμερα για την Τουρκία είναι το οικονομικό. Γι’ αυτό το λόγο ο Ερντογάν είναι «λιγότερο βίαιος σε πολιτικό επίπεδο, γιατί έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελεί την πρωταρχική εξαγωγική αγορά της Τουρκίας».

Συχνά ο Ερντογάν συγκρίνει τον εαυτό του με τον Μωάμεθ τον Πορθητή που κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη το 1453, αλλά ο Μωάμεθ ο Πορθητής δεν είχε οικονομική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέει δηκτικά ο Ζιλ Κεπέλ.

Στην ερώτηση αν ανησυχεί για μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη, απάντησε ότι «στο παρελθόν, η Τουρκία – και αυτό φυσικά είναι πρόβλημα για χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ – χρησιμοποίησε τα μεταναστευτικά κύματα για να πιέσει την ΕΕ. Αρχικά στην Ελλάδα, στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στη Λέσβο, Μυτιλήνη κτλ. και ήταν μία ευκαιρία (για την Τουρκία) να αποσπάσει χρήματα από τη Γερμανία. Τώρα, έχουμε την άφιξη των Αφγανών και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Tέλος, δηλώνει υπέρ της δημιουργίας κοινής άμυνας στην Ευρώπη. «Αν καταλάβουμε ότι για τους Αμερικανούς ο Βόρειος Ατλαντικός δεν είναι πια σημαντικός και το μόνο σημείο που τους ενδιαφέρει είναι ο Ειρηνικός – όπως φάνηκε και από την ακύρωση του συμβολαίου για τα υποβρύχια – πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε σα να είμαστε πρόβατα που πάνε για σφαγή», τόνισε.