ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμάζονται για τον κυκλώνα «Ίαν»! Θα «χτυπήσει» Φλόριντα και Κούβα

Για το «χτύπημα» του κυκλώνα Ίαν προετοιμάζονται η Φλόριντα των ΗΠΑ, αλλά και η Κούβα, με τον Καναδά τη ίδια ώρα, να αναφέρει «τεράστιες» ζημιές στο ανατολικό τμήμα της χώρας μετά το πέρασμα του κυκλώνα Φιόνα.

Από τη Φιόνα, που προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και διακοπές στην ηλεκτροδότηση, έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι στον Καναδά, όπου χθες Κυριακή το απόγευμα ήρθη η προειδοποίηση για κυκλώνα.

Σε ό,τι αφορά στον Ίαν αναμένεται να ενισχυθεί σε κυκλώνα σήμερα το πρωί και να γίνει «ισχυρός» κυκλώνας σήμερα το βράδυ ή αύριο Τρίτη το πρωί προτού φτάσει στο δυτικό τμήμα της Κούβας, έχει προειδοποιήσει το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC).

Το NHC χαρακτηρίζει «ισχυρούς» του κυκλώνες που συνοδεύονται από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα τουλάχιστον 178 χιλιομέτρων την ώρα, δηλαδή όσοι είναι κατηγορίας 3,4 και πέντε στην κλίμακα Σάφιρ – Σίμσον.

Η Φιόνα, που πλέον υποβαθμίστηκε σε μετατροπική καταιγίδα καθώς κατευθύνεται προς τα βόρεια, έπληξε το Σάββατο τις ακτές του Καναδά που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Στο μεταξύ η Κούβα και η Φλόριντα προετοιμάζονται για την άφιξη της τροπικής καταιγίδας Ίαν.

Το NHC εξέδωσε «προειδοποίηση για κυκλώνα» που αφορά πολλές περιοχές της Κούβας.

Εξάλλου οι αρχές του μεγαλύτερου νησιού των Νησιών Κέιμαν (βρετανική κτήση) επίσης εξέδωσαν προειδοποίηση για κυκλώνα.

Τις επόμενες 24 με 48 ώρες ο Ίαν αναμένεται να μετατραπεί σε «ισχυρό» κυκλώνα, ικανός να προκαλέσει «καταστροφικές» ζημιές, τόνισε το NHC.

Ο Ίαν θα φτάσει μέσω του Κόλπου του Μεξικού στη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την έθεσε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», γεγονός που επιτρέπει την αποδέσμευση ομοσπονδιακής βοήθειας, ενώ ανέβαλε επίσκεψή του στην πολιτεία. Από την πλευρά του κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις ζήτησε μέσω του Twitter από τους κατοίκους «να λάβουν μέτρα».

Σε πολλές περιοχές της Φλόριντα οι αρχές έχουν αρχίσει να μοιράζουν σακιά με άμμο προκειμένου να προστατευθούν τα σπίτια από τις πλημμύρες.