ΔΙΕΘΝΗ

Προπαγάνδα Ερντογάν σε βίντεο για το πραξικόπημα – Του Κώστα Αττία (ΒΙΝΤΕΟ)

Η Τουρκία θυμάται την επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου με εκδηλώσεις όπου απονέμονται τιμές σε συγγενείς όσων έχασαν την ζωή τους εκείνη την νύχτα.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Η γειτονική χώρα επιχειρεί μάλιστα να αξιοποιήσει αυτό το γεγονός για να δημιουργήσει κλίμα συμπαράστασης υπέρ της Τουρκίας και του Ερντογάν παρουσιάζοντας σε βίντεο το οποίο είναι στην αγγλική γλώσσα εκείνη την βραδιά ως την νύχτα της νίκης του λαού απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την σταθερότητα και την δημοκρατία στην Τουρκία.

Ο Ακάρ μιλάει σε εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη την επικράτεια κάνοντας λόγο για μια ημέρα προδοσίας την οποία απέτρεψε ο λαός. Όπως λέει ο Ακάρ σε μια σαφή προσπάθεια τόνωσης του προφίλ του Ερντογάν ο τουρκικός λαός όπως σε όλη του την ιστορία έτσι και στην βραδιά του πραξικοπήματος κάτω από την ηγεσία του Ερντογάν και με την συστράτευση των πατριωτικών δυνάμεων της Στρατοχωροφυλακής και των Αξιωματικών που έμειναν πιστοί στον όρκο τους ανέτρεψε τα σχέδια των πραξικοπηματιών. Είναι εμφανής λοιπόν η προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το πραξικόπημα για να τονωθεί το πληγωμένο πολιτικό προφίλ του Ερντογάν.

Στις εκδηλώσεις που γίνονται τονίζεται ακόμα πως οι γκιουλενιστές έχουν απομακρυνθεί από το στράτευμα και έτσι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας γίνονται ακόμα πιο ισχυρές. Ο Ακάρ μάλιστα λέει πως τώρα που έφυγαν οι γκιουλενιστές ο τουρκικός στρατός ήδη αποδεικνύεται αποτελεσματικότερος σε αποστολές που εκτελεί αφήνοντας να εννοηθεί πως οι γκιουλενιστές και πριν το πραξικόπημα σαμποτάριζαν τον τουρκικό στρατό και άρα κανείς μπορεί να υποθέσει πως ευθύνονται και για απώλειες Τούρκων στρατιωτικών.

Με την ευκαιρία πάντως ο Τούρκος Υπουργός στις ομιλίες του δεν παραλείπει να επαναλάβει τα περί «γαλάζιας πατρίδας» που υπερασπίζεται η Τουρκία και να διαφημίσει την αμυντική βιομηχανία της χώρας του λέγοντας πως οι Τούρκοι στρατιώτες έχουν στην πλειοψηφία τους τουρκικής κατασκευής όπλα.

Σε μήνυμα του μάλιστα με σαφή αποδέκτη την διεθνή κοινότητα ο Ακάρ σημείωσε πως η Τουρκία εκπληρώνει με επιτυχία τα καθήκοντά της στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τον ΟΑΣΕ και συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα θέλοντας προφανώς να ανατρέψει την εικόνα του «άτακτου παιδιού» που υπάρχει σε όλο τον πλανήτη για την Τουρκία.