ΔΙΕΘΝΗ

Πρόστιμο σε δήμαρχο της Γαλλίας για υποκίνηση μίσους

Δήμαρχος στη Γαλλία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 2.000 ευρώ για δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν οι οποίες, σύμφωνα με το δικαστήριο, υποκινούσαν το μίσος. Όπως είχε δηλώσει: «υπάρχουν πολλά παιδιά μουσουλμάνων στα τοπικά σχολεία».
Ο Ρομπέρ Μενάρ, ο δήμαρχος της πόλης Μπεζιέ στη νότια Γαλλία, πρόσκειται ιδεολογικά στο αντιμεταναστευτικό Εθνικό Μέτωπο. Είναι δριμύς επικριτής της μετανάστευσης και ανεξάρτητος πολιτικός.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2016, ημέρα έναρξης των σχολείων στη Γαλλία, ο Μενάρ έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι συντελείται μια "μεγάλη αντικατάσταση". Ο όρος χρησιμοποιείται από ακροδεξιούς για να περιγράψει την εκδίωξη -όπως οι ίδιοι την χαρακτηρίζουν- των λευκών Γάλλων χριστιανών από μετανάστες.
Στις 5 Σεπτεμβρίου ο Μενάρ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI: «Σε μια τάξη στο κέντρο της πόλης μου το 91% των παιδιών είναι μουσουλμάνοι. Προφανώς αυτό είναι πρόβλημα. Υπάρχουν όρια στην ανοχή».
Ωστόσο, ο γαλλικός νόμος απαγορεύει τη χρήση δεδομένων που αφορούν τις θρησκευτικές απόψεις και την εθνότητα των πολιτών.
Ο Μενάρ υπερασπίστηκε τις δηλώσεις του λέγοντας: «Απλώς περιέγραψα την κατάσταση στην πόλη μου. Δεν είναι αξιολογική κρίση, είναι ένα γεγονός. Είναι αυτό που βλέπω».
Εκτός από το πρόστιμο, δικαστήριο του Παρισιού επιδίκασε αποζημίωση 1.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα σε αντιρατσιστικές οργανώσεις, οι οποίες είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, όπως αναφέρει το BBC.
Το πρόστιμο ήταν υψηλότερο από τα 1.800 ευρώ που είχε εισηγηθεί ο εισαγγελέας, ο οποίος είχε πει ότι ο Μενάρ «κούνησε το δάκτυλο σε παιδιά, τα οποία περιγράφει ως βάρος στην εθνική κοινότητα».
Ο Μενάρ από την πλευρά του δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση επί της απόφασης.