ΔΙΕΘΝΗ

«Η Γαλλία θα φύγει από το ευρώ»! Τι είπε η Λεπέν στην έναρξη της εκστρατείας της

Την επίσημη έναρξη της προεκλογικής της εκστρατεία ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, η οποία δεσμεύτηκε να οδηγήσει τη Γαλλία εκτός της Ευρωζώνης.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Λυών, η υποψήφια της ακροδεξιάς παρουσίασε 144 «δεσμεύσεις», μεταξύ άλλων για την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, την επέκταση των κοινωνικών επιδομάτων και τη μείωση της φορολογίας.

Η Λεπέν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να αναδειχθεί νικήτρια στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου.

Στο β’ γύρο ωστόσο, στις 7 Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις προμηνύουν ήττα της, απέναντι τόσο στον ανεξάρτητο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, όσο και στον κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ενδεχόμενο εκλογής της στον προεδρικό θώκο της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, έχει εγείρει κύμα ανησυχιών σ’ όλη την Ευρώπη.

Η ίδια ευελπιστεί ότι θα ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, όπως ακριβώς συνέβη στο δημοψήφισμα για το Brexit και στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.