ΔΙΕΘΝΗ

Ρεύμα στα σπίτια μόνο 2 φορές την ημέρα και μέχρι 3 ώρες στην Ουκρανία

Η Ρωσία έχει πετύχει περισσότερα από 16.000 πλήγματα σε όλη την Ουκρανία, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται μέχρι σήμερα οι διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές της χώρας, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι βομβαρδισμοί.

Οι Αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν σήμερα (28.11.2022) ότι αναγκάστηκαν να κάνουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος λόγω των πληγμάτων της Ρωσίας στις υποδομές. Αυτό επιβεβαίωσε και ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, λέγοντας ότι ήταν σκόπιμο να τεθούν εκτός λειτουργίας μερικές μονάδες.

Όλα αυτά ενώ η ζήτηση αυξάνεται, αφού στην πρωτεύουσα Κίεβο και αλλού επικρατεί βαρυχειμωνιά και παράλληλα οι Ουκρανοί αξιωματούχοι να προκαλούν σοκ για τους στόχους που πέτυχαν οι Ρώσοι.

«Μόλις επανέλθουν σε λειτουργία οι μονάδες, θα μειωθεί το έλλειμμα στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια οι περιορισμοί για τους καταναλωτές», διαβεβαίωσε η Ukrenergo.

Από τη μεριά της, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος στην Ουκρανία, DTEK, ενημέρωσε ότι θα μειώσει κατά 60% την παροχή στους καταναλωτές της στο Κίεβο, όπου ο υδράργυρος κυμαίνεται γύρω στο μηδέν (0°C).

«Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε κάθε πελάτης μας να έχει ηλεκτρικό ρεύμα 2-3 ώρες, δύο φορές καθημερινά», αναφέρουν τα γραφεία της DTEK στο Κίεβο σε ανάρτηση στο Facebook.

Το έλλειμμα ισχύος του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί στο 27%, σύμφωνα με την Ukrenergo.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές συνάδουν με το δίκαιο του πολέμου, συμπληρώνοντας ότι το Κίεβο μπορεί να βάλει τέλος στα δεινά των Ουκρανών εάν υποκύψει στις ρωσικές αξιώσεις.

Αντίθετα, η ουκρανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι τέτοιες επιθέσεις, που αποσκοπούν στο να γίνει δυσβάσταχτη η καθημερινότητα για τον άμαχο πληθυσμό, συνιστούν εγκλήματα πολέμου.