ΔΙΕΘΝΗ

Σε πύρινο κλοιό δυτική και κεντρική Ευρώπη! Μεγάλες πυρκαγιές σε τέσσερις χώρες (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες, εν μέσω καύσωνα, σε Γαλλία, Ισπανία, Κροατία και Πορτογαλία.

 

Πορτογαλία

Πυρκαγιές σάρωσαν την κεντρική περιοχή της Πορτογαλίας, αναγκάζοντας εκατοντάδες ντόπιους να απομακρυνθούν, καθώς οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες. Οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου εν μέσω καύσωνα σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ έχουν καεί περίπου 10.000 εκτάρια γης.

Μια μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή της Ουρέμ, βόρεια της Λισαβόνας, αναζωπυρώθηκε την Τρίτη λόγω των ισχυρών ανέμων. Η Αρχή Πολιτικής Προστασίας της χώρας δήλωσε ότι 860 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από διάφορα χωριά και περίπου 160 άνθρωποι -μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 70 πυροσβέστες- χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη.

Στον κοντινό δήμο της Λεϊρία, σπίτια είχαν καεί, ενώ οι πυρκαγιές προκάλεσαν το κλείσιμο τριών μεγάλων δρόμων. Πολλοί ντόπιοι παραπονέθηκαν ότι δεν υπήρχαν αρκετοί πυροσβέστες και πόροι για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Περίπου 1.700 πυροσβέστες, υποστηριζόμενοι από 500 οχήματα, αντιμετώπιζαν 14 ενεργές πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσαν οι αρχές Πολιτικής Προστασίας. Εν τω μεταξύ, πάνω από τη μισή χώρα βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό», το υψηλότερο επίπεδο. Η θερμοκρασία στην κεντρική Πορτογαλία προβλέπεται να φθάσει τους 44 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη. Τον Ιούνιο, το 96% της χώρας είχε χαρακτηριστεί ως «ακραία» ή «σοβαρή» ξηρασία.

 

Γαλλία

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Γαλλία τις τελευταίες ημέρες. Οι δύο πυρκαγιές που ξεκίνησαν στη Ζιρόντ της νοτιοδυτικής Γαλλίας το απόγευμα της Τρίτης (12 Ιουλίου) έχουν πλέον κάψει σχεδόν 4.000 εκτάρια δασικής έκτασης. Άλλα 60 άτομα απομακρύνθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης από την περιοχή, μαζί με άλλους 6.500 κατοίκους και κατασκηνωτές που απομακρύνθηκαν νωρίς προχθές, την Τετάρτη.

Μία από τις πυρκαγιές, που καλύπτει 2.100 εκτάρια γύρω από το Landiras, νότια του Μπορντό, λέγεται ότι έχει σταθεροποιηθεί αν και δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, σύμφωνα με τη νομαρχία της Ζιρόντ, σύμφωνα με το connexionfrance.com.

Η άλλη πυρκαγιά έχει ήδη κάψει 1.750 εκτάρια στην περιοχή La Teste-de-Buch κοντά στο δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο του Dune du Pilat, τον μεγαλύτερο αμμόλοφο της Ευρώπης, και σήμερα «η κατάσταση εξακολουθεί να είναι αβέβαιη λόγω των δυσκολιών πρόσβασης [στη φωτιά]». Περίπου 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από χωριά κοντά στη φωτιά Landiras το βράδυ της Τρίτης και πάνω από 6.000 από κάμπινγκ κοντά στο La Teste-de-Buch.

 

Ισπανία

Στην Εστρεμαδούρα της Ισπανίας, στα σύνορα με την Πορτογαλία, οι πυροσβέστες απομάκρυναν μερικές εκατοντάδες κατοίκους για προληπτικούς λόγους, καθώς εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τη φωτιά που την Τρίτη (12/7) πέρασε στην επαρχία της Σαλαμάνκας. Μεγάλα τμήματα της Εστρεμαδούρα, της Ανδαλουσίας και της Γαλικίας έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό λόγω του καύσωνα.

Η μετεωρολογική υπηρεσία AEMET προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα ξεπεράσει το προηγούμενο ρεκόρ των 47,4 βαθμών Κελσίου, που καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2021.

 

Κροατία

Στην Αδριατική Ακτή της Κροατίας, πυροσβεστικά αεροπλάνα πέταξαν χαμηλά για να ρίξουν νερό πάνω από φλεγόμενα δάση και στρατιώτες κλήθηκαν να βοηθήσουν τους πυροσβέστες που πάλευαν να περιορίσουν τρεις μεγάλες πυρκαγιές γύρω από το Zadar και το Sibenek.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε, προχθές, την Τετάρτη, ότι στέλνει 52 στρατιώτες στην κομητεία Sibenik-Knin, για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αν και η πυρκαγιά στην κομητεία Ζαντάρ δεν είναι τόσο σοβαρή, οι ισχυροί άνεμοι έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την κατάσβεση της φωτιάς, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.