ΔΙΕΘΝΗ

Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα στην Κύπρο – Το ευχαριστώ στις χώρες που βοήθησαν

Σαφώς βελτιωμένη είναι η εικόνα των πυρκαγιών στην Κύπρο, καθώς σύμφωνα με τις αρχές δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα, με τις επιχειρήσεις να εστιάζονται πλέον στις κατά τόπους αναζωπυρώσεις.

Όπως ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Χ ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Κεττής, όλες οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη ανάπτυξη και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο ίδιος, «όλα τα πρωτεύοντα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας συνεχίζουν να επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας».

Καθοριστική ήταν και η συνδρομή ξένων χωρών, καθώς το απόγευμα δύο αιγυπτιακά και δύο ιορδανικά ελικόπτερα έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις, ενώ κατέφθασαν το πρωί στην Κύπρο για να ενισχύσουν τις τοπικές δυνάμεις.

Η διεθνής κινητοποίηση συνεχίζεται, με τον κ. Κεττή να επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται η άφιξη 26 δασοπυροσβεστών από την Ελλάδα, καθώς και δύο ισραηλινών αεροσκαφών τύπου C-130, τα οποία θα πραγματοποιήσουν νυχτερινές ρίψεις νερού.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασαν τις θερμές ευχαριστίες προς όλες τις χώρες που συνέδραμαν στην επιχείρηση κατάσβεσης.

Το κυπριακό ΥΠΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ειλικρινείς ευχαριστίες στην Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Ελλάδα, τον Λίβανο και τη Σουηδία, καθώς και στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ για την προσφορά βοήθειας μέσω πυροσβεστικών αεροσκαφών σε απάντηση στις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή της Λεμεσού».