ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Σοκ από τον Αμερικανό «Τσιόδρα»: Έως και 100.000 κρούσματα ημερησίως στις ΗΠΑ

Από τα 40.000 νέα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φθάσουν τα 100.000 νέα κρούσματα ημερησίως, εφόσον δεν υπάρξουν νέες παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού και οι πολίτες δεν τηρούν τις οδηγίες περί κοινωνικής αποστασιοποίησης και χρήσης της μάσκας, προειδοποιεί ο Άνθονι Φάουτσι, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών.

«Δεν θα εκπλαγώ εάν φθάσουμε τα 100.000 την ημέρα, εάν δεν αντιστρέψουμε την τάση», δήλωσε ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας. «Ανησυχώ πάρα πολύ, καθώς η κατάσταση θα μπορούσε εξελιχθεί πολύ άσχημα».

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος αρνήθηκε να κάνει κάποια πρόβλεψη σχετικά με τον αριθμό των θανάτων που θα μπορούσε να προκαλέσει το τωρινό κύμα, όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα από τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης των Ασθενειών, στη χώρα ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει μεταξύ 130.000 και 150.000 έως τις 18 Ιουλίου.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να βασίζονται στη διαθεσιμότητα ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου ενάντια στην Covid-19, επισήμανε ο Φάουτσι.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια διαθέσιμα για όλους σε αυτή τη χώρα», τόνισε ο Αμερικανός επιστήμονας, προτού προσθέσει πως «δεν υπάρχει εγγύηση… ότι θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο».

Δραματική προειδοποίηση από ΠΟΥ
Χτες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει πως η πανδημία του κορωνοϊού, όχι μόνο απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της αλλά και «επιταχύνεται». Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Θέλουμε όλοι μας να τελειώσει αυτό. Όλοι θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι (η πανδημία) ακόμη απέχει πολύ από το τέλος της. Μολονότι πολλές χώρες έχουν κάνει κάποια πρόοδο, η πανδημία στην πραγματικότητα επιταχύνεται», πρόσθεσε, στη διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Γκεμπρεγέσους σημείωσε ότι έξι μήνες αφότου αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα, έχουν προσβληθεί 10 εκατομμύρια άνθρωποι και από αυτούς 500.000 πέθαναν. Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει μια αποστολή του ΠΟΥ στην Κίνα η οποία θα βοηθήσει στην έρευνα της προέλευσης του νέου κορωνοϊού.

 

Ο επικεφαλής του προγράμματος αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, είπε στην ίδια συνέντευξη ότι έχει γίνει τεράστια πρόοδος για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου για την ασθένεια, όμως ακόμη δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι επιτυχημένη. Μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο οι χώρες θα πρέπει να καταπολεμήσουν την ασθένεια και να ανακόψουν την εξάπλωσή της κάνοντας εξετάσεις, απομονώνοντας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και ιχνηλατώντας τις επαφές τους, πρόσθεσε. Επαίνεσε μάλιστα την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τη Γερμανία για τη στρατηγική που ακολουθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ο Ράιαν χαρακτήρισε «δύσκολη» την κατάσταση στην αμερικανική ήπειρο, τονίζοντας ότι η Βραζιλία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια «μεγάλη πρόκληση», σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα ενθάρρυνε τη χώρα αυτή να συνδυάσει πιο συστηματικά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε ομοσπονδιακό και σε πολιτειακό επίπεδο. «Δεν μπορούμε να νικήσουμε αυτόν τον ιό με ιδεολογίες», υπογράμμισε.

Η Νέα Υόρκη θέτει σε καραντίνα τους επισκέπτες από 16 πολιτείες
Η πολιτεία της Νέας Υόρκης θα θέτει πλέον σε καραντίνα τους επισκέπτες από 16 αμερικανικές πολιτείες, όπου η επιδημία καταγράφει πρόοδο, διπλασιάζοντας τον αριθμό των πολιτειών σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα, είπε σήμερα ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο.

«Έχουμε τώρα 16 πολιτείες που πληρούν τις προϋποθέσεις για την καραντίνα (…). (Οι ταξιδιώτες) από 16 πολιτείες θα υποβάλλονται σε καραντίνα στη Νέα Υόρκη», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Την περασμένη εβδομάδα ο Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε έναν πρώτο κατάλογο 8 πολιτειών στο νότιο και δυτικό τμήμα των ΗΠΑ, για τις οποίες θα προβλέπεται καραντίνα, μεταξύ αυτών τη Φλόριντα και το Τέξας.

Στη νέα λίστα εντάσσονται, επίσης, η Καλιφόρνια, η πλέον πυκνοκατοικημένα πολιτεία της χώρας. Οι 16 πολιτείες, τις οποίες αφορά το μέτρο, αντιπροσωπεύουν συνολικό πληθυσμό που ισοδυναμεί με σχεδόν το 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Η επέκταση του καταλόγου επιβεβαιώνει τον φόβο της Νέας Υόρκης, της πολιτείας που αποτέλεσε για εβδομάδες το επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, μπροστά στο ενδεχόμενο να δει την πανδημία να αναζωπυρώνεται.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε τη μόλυνση μακριά από τη Νέα Υόρκη», τόνισε ο κυβερνήτης.

Οι 16 πολιτείες, οι πολίτες των οποίων θα τίθενται σε καραντίνα κατά την άφιξή τους στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι η Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, η Νότια και Βόρεια Καρολίνα, η Φλόριντα, η Τζόρτζια, η Λουιζιάνα, το Μισισίπι, το Τενεσί, το Τέξας, η Καλιφόρνια, η Αριζόνα, η Νεβάδα, η Γιούτα, το Άινταχο και η Άιοβα.

Μένει να αποσαφηνιστεί πώς ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί, καθώς δεν υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των πολιτειών.

Ο Κουόμο είχε αναφέρει την περασμένη εβδομάδα ότι κάθε πολίτης που δεν σέβεται την καραντίνα θα κινδυνεύει με πρόστιμο 1000 δολαρίων.