ΔΙΕΘΝΗ

Σοκάρει η δικηγόρος του Γουάινσταϊν – Ισχυρίστηκε ότι τα θύματα είχαν επιλογή!

Σοκ και αντιδράσεις προκάλεσε η –γυναίκα μάλιστα – δικηγόρος του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, η οποία είπε μεταξύ άλλων ότι οι εισαγγελείς δημιούργησαν ένα εναλλακτικό σύμπαν στο οποίο οι γυναίκες δεν έχουν λογική, αυτονομία ούτε ευθύνη.

Η Ντόνα Ροτούνο, μία εκ των δικηγόρων του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, στα καταληκτικά σχόλιά της, χαρακτήρισε τον πελάτη της θύμα του υπερβάλλοντος ζήλου της κατηγορούσας Αρχής και υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς φέρονται σαν δημιουργοί ταινιών, εφευρίσκοντας έναν εναλλακτικό κόσμο στο οποίο οι γυναίκες δεν υπεύθυνες για την συμπεριφορά τους.

Υπογράμμισε μάλιστα, μιλώντας επί πέντε ώρες, ότι οι γυναίκες που κατηγορούν τον πελάτη της επέλεξαν να εμπλακούν σε συναινετικές σχέσεις μαζί του (που είχαν συχνά τον χαρακτήρα συναλλαγής), προκειμένου να προωθήσουν την καριέρα τους.
Η κυρία Ροτούνο είπε ότι το γραφείο Εισαγγελέα του Μανχάταν επιχείρησε να υφάνει μια «σκοτεινή ιστορία» κατά τη διάρκεια της δίκης, απεικονίζοντάς τον παραγωγό ως τέρας και τις γυναίκες που τον κατηγορούν ως αθώα, ανήμπορα θύματα, χωρίς ωστόσο να διαθέτει αποδείξεις για κάτι τέτοιο.

«Στην ιστορία τους, δημιούργησαν ένα σύμπαν όπου οι ενήλικες γυναίκες δεν έχουν λογική, αυτονομία ούτε ευθύνη. Σε αυτό το σύμπαν οι γυναίκες δεν είναι υπεύθυνες για τα πάρτι που πηγαίνουν, τους άνδρες που φλερτάρουν, τις επιλογές που κάνουν για να προωθήσουν την καριέρα τους, τις προσκλήσεις σε ξενοδοχεία, τα αεροπορικά εισιτήρια που δέχονται (ως δώρο), τις δουλειές που ζητάνε βοήθεια για να κλείσουν».

Η δικηγόρος του Γουάινσταϊν τόνισε ότι ο πελάτης της έχει γίνει «ο στόχος ενός σκοπού και ένός κινήματος», ικετεύοντας το σώμα των ενόρκων να μην ενδώσει στην πίεση του κοινωνικού περίγυρου, αλλά να εστιάσει στα γεγονότα της υπόθεσης. «Δεν χρειάζεται να συμπαθείτε τον κ. Γουάινσταϊν, δεν είμαστε σε διαγωνισμό δημοτικότητας. Πρέπει όμως να θυμάστε ότι δεν είμαστε εδώ για να ποινικοποιήσουμε την ηθική του… Εάν κοιτάξετε αποκλειστικά και μόνο τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσίασαν, χάνουν».

Τα καταληκτικά σχόλια της Ροτούνο φαίνεται πως ενθουσίασαν τον 67χρονο Γουάινσταϊν, που, κατά την αποχώρησή του από το δικαστήριο, είπε ότι του άρεσε πολύ. «Την χαρακτήρισα «Ο Λόγος της Βασίλισσας»», είπε αστειευόμενος, μια αναφορά στη διάσημη ταινία της εταιρείας παραγωγής του «Ο Λόγος του Βασιλιά» με τον Κόλιν Φερθ.
Η Εισαγγελέας Τζόαν Ιλούτζι αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα την τελική αγόρευση της πολιτείας.