ΔΙΕΘΝΗ

Σοκάρουν τα στοιχεία της UNICEF: Τριπλασιάστηκαν μέσα σε δέκα χρόνια οι επιθέσεις με θύματα παιδιά σε ένοπλες συρράξεις!

Τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα του πολέμου και αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμα μ ια φορά, μέσα από όσα καταγγέλλει, σε έκθεσή του που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), σύμφωνα με την οποία, οι επιθέσεις εναντίον παιδιών στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επαληθεύσει πάνω από 170.000 κατάφωρες παραβιάσεις με θύματα τα παιδιά στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων από το 2010, κάτι που σημαίνει πως κατά μέσον όρο διαπράττονταν περίπου 45 καθημερινά τα τελευταία δέκα χρόνια, τονίζει η UNICEF.

Στις παραβιάσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται φόνοι, ακρωτηριασμοί, σεξουαλικά εγκλήματα, απαγωγές, απαγόρευση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια, στρατολόγηση ανηλίκων, επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων κ.ά..
Το 2018, ο ΟΗΕ κατέγραψε πάνω από 24.000 κατάφωρες παραβιάσεις με θύματα παιδιά, σχεδόν τριπλάσιες από ό,τι το 2010.
Σχεδόν στις μισές από τις περιπτώσεις, τα παιδιά είτε σκοτώθηκαν είτε ακρωτηριάστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές ή εξαιτίας της πυροδότησης εκρηκτικών, όπως νάρκες, όλμοι και άλλα είδη όπλων κατά προσωπικού.
Εξάλλου, η UNICEF επισημαίνει πως ο αριθμός των χωρών όπου μαίνονται ένοπλες συρράξεις είναι σήμερα ο υψηλότερος των τελευταίων τριών δεκαετιών.
Τα παιδιά στη Συρία, στην Υεμένη και στο Αφγανιστάν διέτρεχαν ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους το 2019, σύμφωνα με τη UNICEF.
Επισημαίνεται ακόμη στην έκθεσή της πως επείγει τα εμπόλεμα μέρη στις συρράξεις σε διεθνές επίπεδο να τερματίσουν τις παραβιάσεις με θύματα παιδιά και τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών.