ΔΙΕΘΝΗ

Σοκάρουν τα στοιχεία του ΟΗΕ για τα παιδιά στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο μέτωπο!

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία του ΟΗΕ σύμφωνα με τα οποία περισσότερα από 8.500 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως στρατιώτες σε συρράξεις ανά τον κόσμο τον περασμένο χρόνο και περίπου 2.700 σκοτώθηκαν.

Η ετήσια έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αφορά στους φόνους, τους ακρωτηριασμούς, τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, τις απαγωγές, τη στρατολόγηση, την παρεμπόδιση πρόσβασης σε βοήθεια και τις επιθέσεις κατά σχολείων και νοσοκομείων.

Στην έκθεση επιβεβαιώθηκαν παραβιάσεις κατά 19.379 παιδιών σε 21 συρράξεις. Οι περισσότερες διαπράχθηκαν στην Σομαλία, την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Αφγανιστάν, την Συρία και την Υεμένη.

Την περίοδο του 2020, 8.521 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν, επιβεβαιωμένα, ως στρατιώτες, ενώ 2.674 σκοτώθηκαν και 5.748 σε διάφορες ένοπλες συρράξεις, καταλήγει η έκθεση του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η έκθεση περιλαμβάνει τη μαύρη λίστα εμπόλεμων πλευρών με στόχο τη διεθνή διαπόμπευσή τους ώστε να πιεσθούν να λάβουν μέτρα για την προστασία των παιδιών. Η λίστα αυτή ωστόσο, αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης, καθώς διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ έχουν ασκήσει πιέσεις για να μην περιληφθούν σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ουδέποτε έχει περιληφθεί στην μαύρη λίστα, ενώ η Σαουδική Αραβία αφαιρέθηκε το 2020, αρκετά χρόνια αφού είχε βρει τη θέση της στην λίστα της ντροπής για τους φόνους και τους τραυματισμούς παιδιών στην Υεμένη.

Στη λίστα παρόλα αυτά, περιλαμβάνεται το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ και οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού.