ΔΙΕΘΝΗ

Στα άκρα η αντιπαράθεση της Τουρκίας με Ολλανδία και Ε.Ε

Με νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ολλανδίας αλλά και της Γερμανίας, επανήλθε σήμερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέ Ταγίπ Ερντογάν, ανεβάζοντας και πάλι στα ύψη το «θερμόμετρο» της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «επιτίθεται στην Τουρκία όπως η ολλανδική αστυνομία που χρησιμοποίησε σκύλους και άλογα κατά των Τούρκων διαδηλωτών», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος από την Άγκυρα.

Η δήλωση αλληλεγγύης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς την Ολλανδία «δείχνει πως δεν διαφέρει από την Ολλανδία», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως υπάρχει περιθώριο για «περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ολλανδίας» και πως οι ενέργειες της Ολλανδίας δεν μπορούν να διορθωθούν «με μια συγγνώμη».

Η Τουρκία γνωρίζει «την Ολλανδία και τους Ολλανδούς από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Γνωρίζουμε πόσο σάπιος είναι ο χαρακτήρας τους από τη σφαγή των 8.000 Βοσνίων εκεί», είπε, αναφερόμενος σε ολλανδικό τάγμα κυανόκρανων του ΟΗΕ, που δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη σφαγή Μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα από Σερβοβόσνιους το 1995.

Παράλληλα, είπε πως «κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν γίνει όμηροι ρατσιστικών και φασιστικών κομμάτων» και κάλεσε τους Τούρκους μετανάστες να μην ψηφίσουν «την κυβέρνηση και τους ρατσιστές» στις επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη.

Ρούτε: ο Ερντογάν γίνεται ακόμα πιο υστερικός

Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε χαρακτήρισε σήμερα «αποκρουστική παραποίηση της Ιστορίας» τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη σφαγή 8.000 Μουσουλμάνων της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο 1995 από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

«Ο τόνος του Ερντογάν έχει γίνει ακόμη πιο υστερικός», αντέδρασε ο Ρούτε μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL Nieuws. «Είναι ασυνήθιστο και απαράδεκτο».

Ενώ η διπλωματική κρίση ξέσπασε το περασμένο σαββατοκύριακο ανάμεσα στη Χάγη και την Άγκυρα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε σήμερα σ’ αυτή τη σφαγή, την οποία οι ολλανδοί Κυανόκρανοι, που είχαν σταλεί για να υπερασπιστούν τον θύλακο που βρισκόταν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν είχαν καταφέρει να εμποδίσουν.

Η ιστορία αυτή συνεχίζει να στοιχειώνει την Ολλανδία, όπου μια έρευνα είχε προκαλέσει το 2002 την παραίτηση της κυβέρνησης και όπου, τον Σεπτέμβριο 2013, έπειτα από απόφαση ολλανδικού δικαστηρίου, η χώρα έγινε το πρώτο κράτος στον κόσμο που θεωρήθηκε υπεύθυνο για πράξεις των στρατιωτών του που τελούσαν υπό την εντολή του ΟΗΕ.

Οι ολλανδικές αρχές εμπόδισαν το Σάββατο δύο τούρκους υπουργούς να συμμετάσχουν σε πολιτικές συγκεντρώσεις στην Ολλανδία υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που έχει στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε κατά των αποφάσεων αυτών, μιλώντας επανειλημμένα για «ναζιστικές» ή «φασιστικές» πρακτικές.

Περίπου 8.000 Μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας στον θύλακα της Σρεμπρένιτσα μέσα σε διάστημα μερικών ημερών τον Ιούλιο του 1995.

Ο Ερντογάν «συνεχίζει να δηλητηριάζει την κατάσταση», συνέχισε ο Μαρκ Ρούτε σε αυστηρό τόνο. «Είμαι θυμωμένος και πρέπει να έχω μια συζήτηση με τα πρόσωπα αυτά. Αλλά δεν θα πέσουμε σ’ αυτό το επίπεδο».

Μετωπική Τουρκίας – Κομισιόν

Καμία αξία δεν έχει για την Τουρκία η ανακοίνωση της Ε.Ε για στήριξη της Ολλανδίας, δηλώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με γραπτή του ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας ωστόσο πολύ σοβαρή τη στάση αυτή της Ε.Ε.. Την ίδια ώρα, το Βερολίνο απαντά στα χθεσινά πυρά του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Μέρκελ και ο Μαρκ Ρούτε στις κυρώσεις που ανακοίνωσε η Άγκυρα ότι επιβάλει στην Ολλανδία.

«Αυτή η μυωπική ανακοίνωση της Ε.Ε. δεν έχει καμιά αξία για την Τουρκία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται ότι «πρέπει να αντιληφθούν ότι η στάση αυτή πριμοδοτεί την εχθρότητα εναντίον των ξένων και τον αντιτουρκισμό».

«Οι συνομιλητές μας της Ε.Ε. εφαρμόζουν επιλεκτικά τις δημοκρατικές αξίες, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες», υπογραμμίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Απαγόρευση συγκεντρώσεων και από την Αυστρία
«Για τη δημόσια ασφάλεια…» μετά τη Γερμανία και την Ολλανδία, άλλη μία ευρωπαϊκή χώρα απαγορεύει τις ομιλίες Τούρκων πολιτικών ενόψει δημοψηφίσματος.
Ο πρωθυπουργός της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, δήλωσε μετά από ερώτηση δημοσιογράφων τι θα πράξει αν Τούρκοι υπουργοί θελήσουν να πάνε στην Αυστρία για προεκλογική καμπάνια, «θα προσπαθήσω να εμποδίσω κάτι τέτοιο για χάρη της δημόσιας ασφάλειας».