ΔΙΕΘΝΗ

Στα… όπλα η Μέρκελ: Η δριμεία επίθεση στον Σουλτς

Σε επιθετικούς τόνους ενάντια στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ήταν η ομιλία της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ σε κομματικό συνέδριο εν όψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Με την ομιλία της στο συνέδριο του Μίνστερ το βράδυ του Σαββάτου, που έγινε με αφορμή τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία στις 14 Μαΐου, η Μέρκελ εγκαινίασε ουσιαστικά τον δικό της προεκλογικό αγώνα, διατυπώνοντας κατηγορίες ενάντια στους Σοσιαλδημοκράτες, με τους οποίους συγκυβερνά στο Βερολίνο στα πλαίσια του «μεγάλου συνασπισμού».

Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών δεν περιορίστηκε μόνο σε ζητήματα που αφορούν τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, αλλά επεκτάθηκε και σε θέματα που προβάλλει ο Σοσιαλδημοκράτης αντίπαλος της, Μάρτιν Σουλτς. Για παράδειγμα στο θέμα της Ατζέντας 2010 στην οποία ο κ. Σουλτς, θέλει να διορθώσει κάποια «λάθη». Στην ομιλία της η κ. Μέρκελ, υποστήριξε την αναγκαιότητα να διατηρηθούν τα μέτρα της Ατζέντας 2010 επειδή διασφαλίζουν την ευημερία της Γερμανίας και προειδοποίησε παράλληλα για τους κινδύνους μιας πιθανής συνεργασίας του SPD με το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke).

Η επιθετική παρέμβαση της Μέρκελ εξηγείται όμως και από το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις για το κρατίδιο οι Χριστιανοδημοκράτες βρίσκονται αισθητά πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες. Ενώ το SPD συγκεντρώνει μεταξύ 37% και 40%, τα ποσοστά του CDU δεν ξεπερνούν το 30%.