ΔΙΕΘΝΗ

Σταϊνμάγιερ: Ακατανόητες οι δηλώσεις Ερντογάν περί «καταφυγίου» τρομοκρατών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε νωρίτερα τη Γερμανία ότι έχει γίνει ασφαλές καταφύγιο γκιουλενιστών και «άλλων τρομοκρατών», με το Βερολίνο να του απαντά ότι «δεν καταλαβαίνει τις δηλώσεις του».

Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους υποστήριξε ότι η Γερμανία έχει αρνηθεί να εκδώσει πρόσωπα που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ανέφερε ότι δεν μπορεί να καταλάβει καθόλου αυτές τις δηλώσεις του Ερντογάν, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

«Αυτή τη στιγμή η Γερμανία έχει γίνει μια από τις σημαντικότερες χώρες σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τρομοκρατών. Θα μείνετε στην ιστορία σαν μια χώρα που υποδέχεται τρομοκράτες», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι οι τουρκικές αρχές έχουν στείλει στο Βερολίνο περισσότερους από 4.000 φακέλους με αιτήματα έκδοσης προσώπων που σχετίζονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα, χωρίς να έχουν λάβει θετική απάντηση.

Ο κ. Σταϊνμάιερ διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία επιθυμεί να έχει στενές και εποικοδομητικές σχέσεις με την Άγκυρα, ωστόσο «δεν θα μασήσει τα λόγια της» σε θέματα που αφορούν παραβιάσεις της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου.