ΔΙΕΘΝΗ

Στην αντεπίθεση η Μόσχα. Ζητά από τους Ρώσους να εγκαταλείψουν την Τουρκία

Να εγκαταλείψουν την Τουρκία οι Ρώσοι τουρίστες ζητεί αντιπρόεδρος της Δούμα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά αεροσκάφη.

 

Ειδικότερα, ο Νικολάι Λέβιτσεφ κατηγόρησε την Άγκυρα ότι στηρίζει… το Ισλαμικό Κράτος, ζήτησε την ακύρωση των πτήσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία, καθώς και την απομάκρυνση όλων των ρώσων πολιτών από την Τουρκία, αναφέρει δημοσιογράφος του βρετανικού Guardian.

Ο Λέβιτσεφ συνέκρινε την επίθεση με τη βομβιστική επίθεση στο ρωσικό Airbus στο Σινά τον περασμένο μήνα, επίθεση για την οποία έχει αναλάβει την ευθύνη το Ισλαμικό Κράτος.

Πρακτορεία «παγώνουν» πακέτα ταξιδίων

Ήδη, μέσα σε λίγες ώρες, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν αρχίσει και ανακοινώνουν ότι παγώνουν τα πακέτα ταξιδίων τους προς την Τουρκία.

Το Natalie Tours, ένα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία της Τουρκίας, ανακοίνωσαν ότι παγώνουν προσωρινά τις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων προς την χώρα.

Παράλληλα, το ταξιδιωτικό πρακτορείο Rostourism προτείνει και αυτό «πάγωμα» στις πωλήσεις ταξιδιωτικών πακέτων στην Τουρκία, σημειώνει το πρακτορείο RIA.

Διπλωματικός «πυρετός» για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κλήθηκε ο ρώσος επιτετραμμένος μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά, κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Συρία.

Ρωσία και Τουρκία είναι κοντά σε διπλωματικό πόλεμο, με τον ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Λαβρόφ, να ακυρώνει την προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη επίσκεψη στην Τουρκία, την ίδια ώρα που τουρκικά Μέσα σημειώνουν ότι ο πρώτος πιλότος του Sukhoi εντοπίστηκε νεκρός, ενώ ο άλλος κρατείται από τουρκμενικές δυνάμεις που μάχονται ενάντια στο καθεστώς Ασάντ στη Συρία.

Guardian: Μεγάλη ανησυχία στην Αθήνα

Η έκρυθμη κατάσταση μεταξύ Ρωσίας – Τουρκίας προκαλεί, σύμφωνα με τον Guardian, «μεγάλη ανησυχία» και στην Αθήνα. Η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα Ελένα Σμιθ, μεταδίδει ότι ελληνικές διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για «εξαιρετικά σοβαρό επεισόδιο» το οποίο εγείρει «μεγάλη ανησυχία».

«Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου που ένα μέλος του ΝΑΤΟ καταρρίπτει ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος» φέρεται να δήλωσε ελληνική πηγή στην εφημερίδα, η οποία υπενθυμίζει τις φορτισμένες σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας και τις συχνές αναχαιτίσεις μαχητικών στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.