ΔΙΕΘΝΗ

Στην Ελισάβετ ανήκει κάθε δελφίνι της Βρετανίας – Αυτό και άλλα που δεν ξέρουμε για την βασίλισσα

Είναι αλήθεια ότι ο ρόλος της μονάρχη είναι κυρίως τυπικός και δεν έχει πραγματική πολιτική ισχύ στα χέρια της, όμως ακόμα η κήρυξη πολέμου, διαρθρωτικές αλλαγές στις πολιτικές υπηρεσίας ή ακόμα και η υπογραφή συνθηκών, ανήκουν στις αρμοδιότητές της.

Τεχνικά, όλα τα δελφίνια που κολυμπούν σε ανοιχτά νερά και δεν έχουν τακτοποιηθεί
ανήκουν στην βασίλισσα όμως ασκεί την εξουσία της "μόνο" για ορισμένα τμήματα του Τάμεση και τους γύρω παραποτάμους του.

Μάλιστα ακόμα και σήμερα στις ΗΠΑ τιμάται η συγκεκριμένη παράδοση με όπου δελφίνια που πιάνονται ελεύθερα στον Τάμεση, μαρκάρονται με δακτύλιο και αφήνονται πάλι ελεύθερα.

Στην Βασίλισσα επίσης, τυπικά, ανήκουν οι οξύρρυγχοι, οι φάλαινες και τα δελφίνια που ζουν κοντά στις ακτές της Βρετανίας. Με τον συγκεκριμένο νόμο να έχει συνταχθεί το 1324, από τον Βασιλιά Εντουάρντ ΙΙ.

Πέντε μίλια από τις ακτές της Βρετανίας η Βασίλισσα μπορεί να διεκδικήσει την κυριότητα οξύρρυγχων, φαλαινών και δελφινιών.

Το 2004, Ουαλός ψαράς έγινε αντικείμενο έρευνας, γιατί έπιασε έναν οξύρρυγχο 3,5 μέτρων.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας εξέδωσε οδηγία σχετικά με τον νόμο του 2007 όπου επιτρέπεται στην κυβέρνηση της Σκωτία να διεκδικήσεις για λογαριασμό του στέμματος φάλαινες που έχουν χάσει τον προσανατολισμό τους.

Αν και η Βασίλισσα Ελισάβετ έχει άδεια οδήγησης στο όνομά της, είναι το μόνο άτομο στην Μ. Βρετανία που μπορεί καθ' όλα νόμιμα να οδηγεί χωρίς άδεια οδήγησης και χωρίς πινακίδες στο αυτοκίνητό της.

Πάντως η Βασίλισσα είναι πολύ καλή οδηγός και έμαθε οδήγηση κατ΄την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μάλιστα το 1998 δεν δίστασε να κάνει μία… βόλτα με το αυτοκίνητό της τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας (πρίγκιπα τότε).

Όπως ανέφερε αξιωματούχος της Μεγάλης Βρετανίας που ήταν μπροστά στο περιστατικό, η Ελισάβετ μπήκε στην θέση του οδηγού, όταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας, αντί να καθίσει στο πίσω κάθισμα έκατσε στο μπροστά.

Θυμίζεται ότι οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να οδηγούν στην Σαουδική Αραβία.

Μάλιστα η Βασίλισσα δεν δυσκολεύτηκε να οδηγήσει το Land Rover της στους στενούς επαρχιακούς δρόμους της Σκωτίας, συνεχίζοντας την κουβέντα της με τον Abdullah ο οποίος της ζήτησε να μην τρέχει και να κοιτά τον δρόμο.

Επισήμως τα γενέθλια της Βασίλισσας γιορτάζονται μία Κυριακή του Ιουνίου, ενώ έχει γεννηθεί στις 21 Απριλίου.

Η Βασίλισσα έχει προσωπικό ΑΤΜ για χρήση μόνο από την βασιλική οικογένεια, ενώ διαθέτει και προσωπικό ποιητή ο οποίος είναι πιστοποιημένος και πληρώνεται με 200 στερλίνες τον χρόνο και ένα βαρέλι κρασί.

Η συγκατάθεση της βασίλισσας είναι απαραίτητη για να περάσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο, ενώ μόλις ένας προτεινόμενος νόμος έχει περάσει χωρίς την έγκριση της βασίλισσας.

Η πιο πρόσφατη πιο πρόσφατη άρνηση ήταν της βασίλισσας Άννας το 1708.

Η βασίλισσα μπορεί να απολύσει όλη την αυστραλιανή κυβέρνηση. Το 1975 η απέλυσε τον πρωθυπουργό Sir John Kerr για να τερματίσει κυβερνητική κρίση.

Η Ελισάβετ ηγείται, εκτός της Αυστραλίας και των Antigua and Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, New Zealand, Papua New Guinea, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent and Grenadines, Solomon Islands και Tuvalu.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ είναι επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας και μπορεί να διορίζει επισκόπους.

Καθολικοί και οπαδοί άλλων θρησκειών δεν μπορούν να γίνουν βασιλιάδες της Αγγλίας, ενώ αν για παράδειγμα ο πρίγκιπας Κάρολος ασπαστεί το Ισλάμ, δεν θα μπορέσει να γίνει βασιλιάς της Αγγλίας αν πεθάνει η Ελισάβετ