ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Στο ΔΝΤ η Αίγυπτος για να καλύψει τις επιπτώσεις της πανδημίας

Σε προληπτικό μέτρο αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Μουσταφά Μαντμπούλι Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταφεύγει η Αίγυπτος, για να καλύψει τις επιπτώσεις που ήδη καταγράφονται στην οικονομία της από τα μέτρα που έλαβε για τον κορωνοϊό.

Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή.

Η Χώρα του Νείλου, που μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με την υποστήριξη του ΔΝΤ και ένα δάνειο ύψους 12 δισεκ. δολαρίων για την περίοδο 2016-2019, βλέπει τώρα να κινδυνεύουν όσα κερδήθηκαν αυτά τα τρία τελευταία χρόνια με τους κόπους και τις θυσίες του αιγυπτιακού λαού.

Βέβαια, ο κ. Μαντμπούλι υπεραμύνθηκε της άποψης ότι η αιγυπτιακή οικονομία κατάφερε πολύ να αντέξει στις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, ακριβώς γιατί μόλις εφάρμοσε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα που πραγματοποιήθηκαν με το πρόγραμμα του ΔΝΤ
. Και για το λόγο αυτό, με δεδομένη την ανάγκη να διατηρηθούν αυτά τα οφέλη που απεκόμισε η Αίγυπτος από τη συμφωνία της και τη συνεργασία της με το ΔΝΤ, αλλά και με δεδομένες τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία, το Κάιρο ήδη ξεκίνησε συζητήσεις για την επέκταση του προγράμματος για ένα ακόμη χρόνο, τόσο όσον αφορά οικονομική στήριξη και ενίσχυση της ρευστότητας όσο και υποστήριξη από τις τεχνικές ομάδες του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα προληπτικό μέτρο έναντι τυχόν δυνητικών επιπτώσεων στην αιγυπτιακή οικονομία και προορίζεται να προστατεύσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της χώρας, καθώς η κρίση έχει σταματήσει σημαντικές βιομηχανίες όπως τον τουρισμό και τις αερομεταφορές», προσέθεσε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός.

Η Αίγυπτος θα ζητήσει να λάβει τα νέα κεφάλαια βάσει του Ταμείου Ταχείας Χρηματοδότησης του ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εκφραστεί με τα θετικότερα λόγια για τις δράσεις της κυβέρνησης και το πώς αξιοποίησε με επιτυχία και συνεργάστηκε άρτια με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΝΤ για το εν λόγω δάνειο και το πώς εφάρμοσε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Αχίλλειος πτέρνα» της χώρας των Φαραώ, της Ερυθράς Θάλασσας και του μεγάλου αρχαιολογικού πολιτισμού είναι ο τουρισμός που και αυτός κινδυνεύει να υποστεί μεγάλη ύφεση, όπως έγινε στα χρόνια μετά την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011, παρά το γεγονός ότι το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά σε τουριστικά έσοδα της τελευταίας δεκαετίας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι διαβεβαίωσε την αιγυπτιακή κοινή γνώμη ότι «η αιγυπτιακή οικονομία παραμένει σταθερή παρά την όποια επιβράδυνση που υφίσταται και η Αίγυπτος από την παγκόσμια πανδημία», κάνοντας λόγο για «υψηλή αξιοπιστία της αιγυπτιακής οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου Τάρεκ Άμερ, συμμετέχοντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό δήλωσε ότι «η Αίγυπτος διαθέτει επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού για τα επόμενα τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια».

Η Αίγυπτος αναμένεται να δει την οικονομική της ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 4,2% για την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο 2019/2020, που λήγει τον Ιούνιο, λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου η υπουργός Προγραμματισμού Χάλα Ελ Σαΐντ.