ΔΙΕΘΝΗ

Στο εδώλιο ο Τραμπ: «Μου απαγγέλθηκαν κατηγορίες γιατί έβαλα υποψηφιότητα για πρόεδρος»

Ξεκίνησε η δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και των δύο του γιων για «φούσκωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπως το υποσχέθηκε για να παραστεί στη δίκη του για απάτη, λίγο μετά τις 17:00 ώρα Ελλάδας.

Ο δικαστής που εποπτεύει τη δίκη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αστική απάτη, Άρθουρ Ένγκορον, ξεκίνησε με μια σύντομη δήλωση.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου, την Παρασκευή πριν από τα Χριστούγεννα, όπως είπε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίστηκε πριν μπει στο δικαστήριο τη Δευτέρα ότι η αστική υπόθεση του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης εναντίον του ήταν μέρος μιας προσπάθειας να βλάψει την προεκλογική του εκστρατεία.

Οι ισχυρισμοί του Τραμπ περί εκλογικής παρέμβασης είναι οι ίδιες επιθέσεις που έχει κάνει και κατά των τεσσάρων ποινικών κατηγοριών εναντίον του.

Πριν εισέλθει τη Δευτέρα στην αίθουσα του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, ο Τραμπ επιτέθηκε στη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, καθώς και στον εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ και στο υπουργείο Δικαιοσύνης, συνδέοντας την αστική αγωγή εναντίον του στη Νέα Υόρκη με τις ποινικές διώξεις εναντίον του, παρότι δεν σχετίζονται.

«Αυτό που έχουμε εδώ είναι μια προσπάθεια να με πλήξουν σε μια εκλογική αναμέτρηση», δήλωσε ο Τραμπ. «Ο λόγος για τον οποίο μου απαγγέλθηκαν κατηγορίες ήταν ότι έβαλα υποψηφιότητα».

«Όσα λιγότερα πω, τόσο το καλύτερο»

Ο δικαστής περιέγραψε την ιστορία της απάτης από το κοινό δίκαιο έως τη σύγχρονη εποχή. Επισήμανε τα ζητήματα που τίθενται στην υπόθεση, σημείωσε τι έχει ήδη αποφασιστεί – εξέδωσε μια αιφνιδιαστική απόφαση την περασμένη εβδομάδα που έκρινε ότι ο Τραμπ και οι συγκατηγορούμενοί του είναι υπεύθυνοι για «επίμονη και επαναλαμβανόμενη» απάτη – και εξήγησε γιατί αυτός θα λάβει τις τελικές αποφάσεις και όχι οι ένορκοι.

«Υπόσχομαι να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, παρά τις άθλιες προσπάθειες για χιούμορ», είπε. «Παίρνω τη δουλειά μου πολύ σοβαρά και ξέρω ότι και οι διάδικοι σε αυτή την υπόθεση το ίδιο κάνουν».

Ο Άρθουρ Ένγκορον δήλωσε ότι όσο λιγότερα έχει να πει κατά τη διάρκεια της δίκης, τόσο το καλύτερο.